Wagner a Prigožin zemřeli v letadle: Fingovaná nehoda, nebo Putinova msta? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Wagner a Prigožin zemřeli v letadle: Fingovaná nehoda, nebo Putinova msta?

Naposledy se Prigožin ukázal na videu údajně natočeném v Mali, zveřejněném v pondělí.
Naposledy se Prigožin ukázal na videu údajně natočeném v Mali, zveřejněném v pondělí. (Foto Reuters, ČTK/AP, Telegram)

Ve středu večer ruské úřady informovaly, že při pádu soukromého tryskáče zemřel oligarcha Jevgenij Prigožin (†62) s Dmitrijem Utkinem alias Wagnerem a pěti dalšími žoldnéři Wagnerovy skupiny. Ne každý tomu ale věří. Co se tedy mohlo stát?

„Letadlo Embraer letělo z moskevského Šeremeťjeva do Petrohradu. Na palubě byli tři členové posádky a sedm pasažérů. Všichni zahynuli,“ uvedlo ruské ministerstvo pro mimořádné záležitosti docela brzy po nehodě. Letadlo začalo padat v 18.19 moskevského času (17.19 SELČ) v Tverské oblasti. Podle svědků vybuchlo ve vzduchu, padalo bez křídla. Piloti ani nestihli upozornit dispečery, že se něco děje. Oficiální zprávy hovořily jen o tom, že Prigožin byl na seznamu cestujících – jeho smrt přímo nepotvrzovaly. Úmrtí svých velitelů ovšem brzy potvrdily zdroje z Wagnerovy skupiny, které vinu přiřkly »zrádcům Ruska«.

Odplata za vzpouru

K pádu došlo právě dva měsíce po vzpouře Prigožina a tažení Wagnerovců na Moskvu. A ve stejný den, kdy bylo oznámeno odvolání šéfa vzdušných a kosmických sil Sergeje Surovikina, dřívějšího velitele »speciální vojenské operace« – a blízkého spojence Prigožina, možná dokonce tajného člena Wagnerovců. „Nejspíš to není náhoda. Kreml zřejmě míní oběma těmito tresty vyslat jasný signál, že se vypořádal s účastníky rebelie a že wagnerovská hrozba ruskému vedení je uzavřenou kapitolou,“ komentovali experti z Institutu pro studium války (ISW). Podle nich by si nikdo, ani ministr obrany Sergej Šojgu či náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov (oba jsou ve při s Prigožinem), netroufl oligarchovo letadlo sestřelit – pokyn musel přijít přímo od Vladimira Putina.

Mají navrch Ukrajinci, nebo Rusové? Analytik pro Blesk o tom, proč válka letos neskončí

Video se připravuje ...

Fingovaná smrt?

Ne všichni však věří, že by to bylo tak jednoduché. Jednou už byl Prigožin prohlášen za mrtvého po pádu letadla v Kongu. A rád se maskoval. Po razii na jeho petrohradské sídlo unikly jeho fotky v různých parukách a uniformách a také pasů na různá jména. A hlavně: Ví se o dvojnících, kteří si změnili jméno na Jevgenij Prigožin. Mohl oligarcha jednoho poslat letadlem místo sebe a sám ho nechat odpálit, aby mohl oficiálně zmizet? Ať už někam do klidu, nebo nadále působit pod falešnou identitou? A klidně to mohlo být i s vědomím Kremlu. Prigožin s Putinem byli dávní kamarádi, nelze vyloučit, že celá wagnerovská vzpoura byla jakési divadlo, které „Putinův šéfkuchař“ sehrál na prezidentův pokyn. Ale také ho mohl opravdu naštvat a třeba ho už nechal popravit dřív, s letadlem mohly spadnout mrtvoly... Některé zdroje na Telegramu uváděly, že už ve čtvrtek byla v márnici těla identifikována – Prigožinovo podle chybějícího prstu, Utkinovo podle tetování. Kanál Baza však tyto zprávy popírá, bude prý potřeba analýza DNA. Ruští vojenští bloggeři zmiňují i další verze. Mohlo jít o teroristický útok (bombu na palubě, třeba i od ukrajinské tajné služby), ovšem to zatím ruská policie nepovažuje za pravděpodobné. Úřady prošetřují i technický stav tryskáče, možnou chybu pilotů, počasí... A jiná hypotéza hovoří o mylném odpálení protiletadlové rakety kvůli obavám z ukrajinských dronů, které v ten den (opět) letěly na Moskvu.

Nový pochod na Moskvu!

„Přímo podezříváme představitele Kremlu v čele s Putinem z pokusu o jeho zabití. Pokud se informace o Prigožinově smrti potvrdí, uspořádáme druhý »Pochod spravedlnosti« na Moskvu!“ vyhrožují někteří Wagnerovci na sociální síti Telegram. „Raději ať je naživu, je to ve vašem vlastním zájmu...“ Podle telegramového kanálu Baza to úřady neberou na lehkou váhu, policisté už chodí po příbuzných žoldnéřů vyptávat se na možnou vzpouru.

Zmizelý mluvčí

Skoro tři týdny už se neobjevil na veřejnosti mluvčí prezidenta Putina Dmitrij Peskov. Že by byl v trestu za pracovní přešlap? Deník New York Times s ním publikoval rozhovor o tom, kterak ani nemá smysl v Rusku pořádat volby, neboť všichni ví, že Putin zase drtivě vyhraje. Peskov se 6. srpna hájil, že jeho slova Američané překroutili – a od té doby se úplně odmlčel. „Klídek, je na dovolené, za dva dny se vrátí,“ komentovala moderátorka Ksenija Sobčaková. „Pamatuji si, že v minulosti jsem mu několikrát volal, zrovna když byl na prázdninách, a vždy odpovídal,“ upozornil však na nesrovnalost novinář Oleg Roldugin na Rádiu Svoboda.

Opuštěný Putin: Egyptský prezident ho nechal dlouze čekat

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.