Padlý šéf wagnerovců Prigožin: V paláci ukrýval zlato! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Padlý šéf wagnerovců Prigožin: V paláci ukrýval zlato!

Šéf wagnerovců Prigožin se se svými žoldáky vydal na Moskvu. Jeho puč ale velmi rychle skončil.
Šéf wagnerovců Prigožin se se svými žoldáky vydal na Moskvu. Jeho puč ale velmi rychle skončil. (Foto ara)

Kritizoval ruské oligarchy a vysoké státní úředníky pro jejich zhýralý život, sám si však Jevgenij Prigožin (62), obávaný šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny, od úst neutrhával. Dokládají to fotky z jeho petrohradského paláce.

V den, kdy po prohraném puči Prigožin zamířil do exilu v Bělorusku, agenti tajné služby FSB provedli razii v jeho luxusním paláci v Petrohradu. Fotky ze zátahu se dostaly na veřejnost až teď a je to skutečně podívaná. „Orgány činné v trestním řízení našly v kanceláři a domě Jevgenije Prigožina paruky, zbraně, velké sumy peněz a pasy,“ uvedl televizní kanál Rossija 1. To ale zdaleka nebylo vše.

Zbožný zabiják

Součástí vily, jejíž hodnota se odhaduje na 600 milionů rublů (cca 150 milionů korun) byly také heliport, domácí nemocnice i soukromá modlitebna. „Přišli sem (bojovníci Wagnera – pozn. red.) jako dobrovolníci a umírají pro to, abyste mohli sedět jako tlusté kočky ve svých luxusních kancelářích,“ hřímal ještě v květnu na jednom z videí doběla rozpálený Prigožin, kde znovu vinil vedení armády, že jeho lidem neposkytuje dostatek munice.

V exilu není

Vyšetřovatelé však objevili také další hrůzy – mezi nimi vycpaného aligátora, kladivo s nápisem »pro důležitá jednání« a zarámovaný obraz s uřezanými lidskými hlavami. A také paruky a falešné vousy – fotky Prigožina v převleku rovněž unikly do médií. Šlo prý o snahu ruského prezidenta Vladimira Putina (70) vzpurného šéfa wagnerovců zesměšnit. Server Fontanka dříve s odkazem na své zdroje uvedl, že Prigožin ve středu navštívil kancelář ruské tajné služby FSB pro Petrohrad a Leningradskou oblast, kde dostal zpět zbraně a deset milionů rublů (2,3 milionu korun) zabavených při razii v jeho petrohradském sídle 24. června, v den vzpoury. Běloruský prezident a Putinův spojenec Alexandr Lukašenko včera potvrdil, že Prigožin není v Minsku, ale v Petrohradu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.