Volby prezidenta v Rusku: Putin se z Kremlu (téměř jistě) nehne | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Volby prezidenta v Rusku: Putin se z Kremlu (téměř jistě) nehne

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Profimedia.cz)

Rusko má za sebou volební víkend, kdy lidé vybírali prezidenta. Je ale téměř jisté, že se Vladimir Putin (71) nebude z Kremlu stěhovat. Včerejší den se pak nesl ve znamení protestů a zatýkání.

V ruských městech včera protestovalo proti Putinově režimu – slovy týmu zesnulého opozičníka Alexeje Navalného (†47) – velké množství lidí. Zástupci ruské opozice před volbami vyzývali, aby se lidé nesouhlasící s režimem dostavili k urnám poslední den voleb v poledne. Tým Navalného pak zveřejnil fotografie a videa z celého Ruska, kde před volebními místnostmi v poledne místního času stojí davy voličů.

Podle webu OVD-Info bylo včera v souvislosti s volbami zadrženo asi 50 lidí, polovina z nich je z Kazaně. Zatýkalo se ale i v Moskvě, Petrohradu a dalších městech. Třídenní prezidentské volby v Rusku začaly v pátek a podle agentury TASS účast v nich překonala tu z roku 2018, jež byla 67,54 procenta. Předběžné výsledky má ústřední volební komise oznámit dnes.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.