Další vrtulníky za miliardy? Mohly vozit už Ramba! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Další vrtulníky za miliardy? Mohly vozit už Ramba!

Chinooky pamatují Ramba ve Vietnamu, ale jsou »nadopované« nejmodernějšími technologiemi.
Chinooky pamatují Ramba ve Vietnamu, ale jsou »nadopované« nejmodernějšími technologiemi. (Foto Profimedia.cz)

Během půlstoletí služby se proslavily v akci a stále patří na vrchol. Možná s nimi budou létat i čeští piloti. Podle webu Novinky.cz by armáda mohla nakoupit americké transportní vrtulníky CH-47 Chinook.

České nebe by v budoucnu mohly brázdit další nové helikoptéry. Kromě bitevníků AH-1Z Viper, na jejichž nákupu si Česko s Američany už »pláclo«, by se mohlo jednat právě o dnes již legendární stroje Chinook. Jak uvádějí Novinky.cz, které se odkazují na několik českých poslanců, armáda by chtěla nakoupit osm nebo devět těchto helikoptér. Cena jednoho stroje se pohybuje mezi 60 a 90 miliony dolarů (1,3 až 2,1 miliardy Kč). Celkově by to mohl být »kšeft« za 13 až 20 miliard korun. Vrtulníky slouží především k přepravě vojáků či materiálu do bojových operací. Nejmodernější verze CH-47F může přepravit až 55 vojáků nebo náklad přesahující 10 tun.

Od Vietnamu po Afghánistán

Chinooky byly hojně používány už během války ve Vietnamu a od té doby při každém větším konfliktu. Konstrukce vrtulníku tedy pochází už ze šedesátých let minulého století, ale je neustále vylepšována. „U chinooků vypadá konstrukce stejně, ale technologicky, materiálově je někde úplně jinde,“ uvedl na dotaz Aha! vojenský analytik Lukáš Visingr.

Vrtulníky se osvědčily i na moderním bojišti.

„Je to stejné jako s vrtulníky Bell. To jsou taky stroje z vietnamské války, ale násobně modernizované a nadopované nejmodernějšími technologiemi. V této kategorii nic lepšího není,“ dodal. Stejně jako vipery by chinooky v českém letectvu mohly nahradit původně sovětskou a ruskou techniku, u které bude do budoucna problém se zajištěním servisu kvůli válce na Ukrajině. V případě transportního letectva by se jednalo o náhradu strojů Mil Mi-171Š. Těch mají české vzdušné síly k dispozici 15 kusů.

Silnější vzdušné síly

Nákupem vrtulníků Chinook by česká armáda pokračovala v modernizaci svého letectva. Příští rok by navíc měly z USA dorazit první kusy z celkem 12 bitevních vrtulníků Bell AH-1Z a jeho lehké transportní varianty UH-1Y Venom. Kontrakt na tyto stroje v celkové hodnotě 15,6 miliardy korun podepsalo ministerstvo obrany před dvěma roky. Česko také »pokukuje« po nových stíhačkách. Stávající švédské Gripeny by mohly být v budoucnu nahrazeny americkými »neviditelnými« stroji páté generace F-35 Lightning II.

»Paragáni« jako nápověda?

Pořízení chinooku by také mohla hrát do karet veřejná zakázka z letošního roku na nová lehká útočná vozidla pro potřeby 43. výsadkového pluku. Česká armáda v ní totiž požadovala, aby byla nová vozidla rozměrově přepravitelná právě vrtulníky Chinook CH-47.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.