Nákupy děl a bojových vozidel za miliardy. Ministryně Černochová: Obrana nesmí být popelkou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Nákupy děl a bojových vozidel za miliardy. Ministryně Černochová: Obrana nesmí být popelkou!

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS)
Ministryně obrany Jana Černochová (ODS)  (Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC)

Peněz na bezpečnost Česka bude příští rok o »něco« víc. To »něco« je suma 22,7 miliardy korun a celkem půjde na ministerstvo obrany 111,8 miliardy korun. A na co taková částka bude? Na zaplacení vojáků, ale i armádní nákupy, jako třeba pořízení amerických bitevních vrtulníků.

Meziročně se obranný rozpočet navýší zhruba o čtvrtinu. A to i kvůli zuřící válce na Ukrajině. Za více peněz pro svůj rezort je ráda ministryně obrany Jana Černochová (49, ODS). Ta oceňuje, že se Česko zase o něco přiblížilo ke splnění závazku vyplývajícího z členství v NATO, kdy země musí vydávat na obranu 2 procenta z HDP.

„Armádu potřebujeme. Dopady ruské agrese na Ukrajině se projevují v mnoha oblastech a jen potvrzují, že nežijeme v bezpečném světě. Musíme se proto připravovat a obrana už nesmí být popelkou,“ uvedla Černochová. Podle generála v záloze Františka Mičánka je navýšení financí dostatečné. „Určitě ano. Pokud by navýšili ještě víc, tak by byl problém s utracením těch peněz,“ řekl Aha! generál.

Francouzský dělostřelecký systém CAESAR.

Jak jsme silní?

Armádu České republiky aktuálně tvoří celkem 28 134 vojáků. Z toho 11 171 slouží v pozemních silách, 5078 v letectvu a 11 191 v ostatních jednotkách. V plánu je ale tyto počty navýšit o dalších 1100 vojáků jen v příštím roce. A posílit mají i aktivní zálohy, kde chce mít rezort Černochové k dispozici až 4500 osob. K vojákům je také nutné ještě přičíst přes 8 tisíc civilních zaměstnanců. Celkově budou personální náklady na bezpečnost Česka okolo 19,4 miliardy korun.

Výměna sovětského šrotu

Česká armáda stále disponuje v některých oblastech ještě starou sovětskou technikou. Proto dlouhodobě jedou modernizační projekty na pořízení nových zbraní. Příští rok by nás měly přijít nejdráž nové bitevní vrtulníky Bell AH-1Z Viper, které Česko koupí od USA. Za ty v roce 2023 dáme 6,7 miliardy, celý nákup je pak za 17,6 miliardy korun.

Bojové vozidlo pěchoty BVP-2.

Ty mají nahradit staré sovětské stroje Mil Mi-24. A ve hře je také pořízení nových pásových bojových vozidel pěchoty (BVP). Příští rok projekt spolkne 4,4 miliardy korun a celkově by měl přijít na 51,7 miliard. Výhledově se také plánuje nákup francouzských děl CAESAR za 8,5 miliardy a velitelsko-štábního kolového obrněného vozidla TITUS v ceně 5,8 miliardy korun.

Naši ve světě

Čeští vojáci dlouhodobě působí i v zahraničních misích. Příští rok se budou pod hlavičkou NATO, OSN či EU účastnit operací například v Pobaltí, Kosovu, Bosně a Hercegovině, Mali, na Sinaji a Golanských výšinách na Blízkém východě. Mise celkově vyjdou na 2,1 miliardy korun.



Přečtěte si
amba
6. 11. 2022 • 15:03

bože to je taková pipipina

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.