Přísně tajné! Chlouba americké armády za 17 miliard | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Přísně tajné! Chlouba americké armády za 17 miliard

Výkvět americké letecké techniky.
Výkvět americké letecké techniky. (Foto Reuters, Profimedia.cz)

Je to paradox! Americké letectvo ve spolupráci se zbrojovkou Northrop Grumman představilo první nový americký bombardér po více než třech desetiletích. Během pompézního odhalení ale vlastně nebylo světu ukázáno skoro nic...

Zapomeňte na technické detaily, představitelé armády USA dokonce tajili i barvu. Stroj s názvem B-21 Raider, první americký bombardér od roku 1988, byl totiž nasvícen intenzivním modrým světlem, vidět tak byl ponejvíce jako pouhá silueta. Podle odborníků bude letoun zřejmě dodáván ve světle šedé barvě, jak ukázal pozdější obrázek. Ta stroji umožní ztratit se v oblacích, využíván by měl být totiž prý i ve dne. A jeho hlavní úkol? Průzkumné lety nad čínským a ruským územím.

První cvičný let proběhne v polovině roku 2023.

„Není to jen další letadlo. Je to ztělesnění amerického odhodlání bránit zemi, kterou všichni milujeme,“ prohlásil ministr obrany USA Lloyd Austin s dodatkem, že nový bombardér je součástí reakce Pentagonu na rostoucí obavy z budoucího konfliktu s Čínou. Něco málo však přece jen novináři vypátrali. Letoun dokáže nést konvenční i jaderné zbraně a je vybaven technologií stealth, díky které může zmizet z dosahu radarů. „Uslyšíte ho, ale neuvidíte,“ tvrdí Kathy Wardenová ze společnosti Northrop Grumman. Ve vývoji je momentálně šest kusů (armáda jich do budoucna chce aspoň sto), první let by se měl uskutečnit v polovině příštího roku. Podle původních odhadů z roku 2010 měla být cena za jeden kus zhruba 12,7 miliardy korun, ve skutečnosti se však částka zvedla asi na 17,3 miliardy.

Přečtěte si
j.p.toman
5. 12. 2022 • 08:30

Tak tohle si asi nekoupíme.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.