Útočiště Bohumila Hrabala (†82): Chata v Kersku ožívá | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Útočiště Bohumila Hrabala (†82): Chata v Kersku ožívá

V Praze býval Hrabal v obležení fanoušků, v Kersku hlavně koček. I takové snímky pomáhají muzeu najít autentické exponáty. Nemáte je na půdě? Třeba černé pekáče či plech.
V Praze býval Hrabal v obležení fanoušků, v Kersku hlavně koček. I takové snímky pomáhají muzeu najít autentické exponáty. Nemáte je na půdě? Třeba černé pekáče či plech. (Foto Aha! – D. Malík, Profimedia, Polabské muzeum, ara, Kolorizace ČB fotografií Aha!)

Jejími chodbami se rozléhalo ťukání do psacího stroje, když tady, obklopen kerskou přírodou, Bohumil Hrabal (†82) tvořil své příběhy. Mihla se i ve filmu Slavnosti sněženek (1983). Nyní se spisovatelova chata vrací k podobě, jakou kdysi měla. Napomoci tomu můžete i vy. Na seznamu věcí, které shání, je 99 předmětů!

Postřižiny, Obsluhoval jsem anglického krále a nejspíš dlouhá řada legendárních knih Bohumila Hrabala (†82) vznikla právě tady, v patře chaty postavené v malebném Kersku na Nymbursku. Sem spisovatel utíkal z ruchu metropole, zval hosty i múzy. A právě tady se má jeho dům už letos na jaře ukázat veřejnosti u příležitosti 110. výročí autorova narození tak, jak vypadal za jeho života. A napomoci záměru Středočeského kraje (STC) a Polabského muzea můžete i vy! „Naším cílem je vytvoření interiéru chaty tak, jak vypadala v období přelomu 80. a 90. let 20. století,“ uvedl radní pro oblast kultury STC Václav Švenda (50, Spojenci). Kraj se obrací na veřejnost s prosbou o pomoc s doplněním předmětů do expozice.

Video se připravuje ...

„Část původního vybavení Hrabalovy chaty máme k dispozici, ale některé prvky původního vybavení se bohužel nedochovaly. A ty bychom, alespoň tvarově podobné, rádi získali touto cestou,“ doplnil Aha! ředitel muzea Jan Vinduška. To vydalo fotografický seznam 99 věcí, které možná máte na své chatě, kde leží bez povšimnutí. Teď se mohou stát jedním ze střípků, které doplní kerský příběh legendy! Takže se koukněte, jestli doma nemáte pekáč, sklenice, popelník, talíře, kbelík, cukřenka nebo dokonce i ptačí budku.

Nemáte ve sklepě exponát?

Na půdě, na chatě nebo ve sklepě můžete i vy najít budoucí exponát. „Upřednostňujeme opotřebené věci, s patinou vzniklou časem, ne nové či nepoužívané. Je možné darovat také poškozené, rozbité či slepované předměty,“ uvádí muzeum. Seznam 99 hledaných předmětů uvádí na webu https:// stredoceskykraj.cz a nabídky můžete zasílat e-mailem na adresu info@ polabskemuzeum.cz.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.