Vánoce jsou za dveřmi... Jak vybrat stromeček? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Vánoce jsou za dveřmi... Jak vybrat stromeček?

Už ho máte?
Už ho máte? (istock.cz)

Vánoční stromeček je v Česku symbolem Vánoc už přes 200 let. A po pravdě, žádná ozdoba nedokáže navodit atmosféru tak, jako voňavý stromek. Bez něj to zkrátka nikdy není ono.

Když vyberete dobrý stromek a budete o něj správně pečovat, vydrží vám zelený a svěží přes celé svátky. A někdy je lepší zvolit stromek menší, ale zdravější, než za každou cenu upřednostňovat velikost. Měl by být každopádně čerstvý, naprosto zdravý, s rovným a dlouhým terminálem, hustým jehličím a blízko posazenými patry.

Jak vybrat stojan

Jednou z nejdůležitějších pomůcek pro krásný stromek je správný stojan. Ten by měl velikostně odpovídat výšce a koruně stromku, ale především by měl mít nádržku na vodu, kterou musíte stromku v interiéru dodávat, aby rychle neuschl. Rosení rozprašovačem je vhodný doplněk, ale samo o sobě rozhodně nestačí. Jak zalévat? Stromek potřebuje okolo 0,5 až 4 litrů vody denně. Je žíznivější, když jej umístíte poblíž topení. Vodu mu můžete vylepšit speciální výživou pro vánoční stromky. Pokud stromek seříznete, čerstvým řezem přijme více vody. Ale pozor, vodu strom nepřijímá dřevem, ale spodní vrstvou kůry. Hladina by proto měla dosahovat vždy až ke kůře, jinak je zálivka zbytečná.

Smrk, borovice, nebo jedle?

Nejčastějšími stromy v ČR i Evropě jsou kavkazská jedle, smrk ztepilý nebo pichlavý a černá borovice. Smrk Bývá nejlevnější, ale také opadá nejdřív. Větve má skoro stejně husté jako jedle a jsou pokryté jehličím naplocho ze dvou stran. Jehličky jsou krátké a pořádně pichlavé. Borovice Vydrží nejdéle a cenově patří do střední třídy. Má příjemnou vůni, ale řidší větve, které jsou ze všech stran obrostlé dlouhým, pichlavým jehličím. Kvůli řidším větvím se vyplatí hodně vybírat, aby byl stromek pohledný. Jedle Vydrží skoro stejně dlouho jako borovice a má ze všech stromků nejhustší větve. Polodlouhé jehličí je obrůstá ze tří stran a píchá nejméně, takže se s ní nejpohodlněji manipuluje. Kavkazská jedle vyniká bohatou a pravidelnou korunou, až tři centimetry dlouhým tmavozeleným jehličím a má větve od paty až po špičku.

Chlad mu vyhovuje nejvíce

Koupili jste stromek s předstihem a bojíte se, jestli vydrží? Řezanému stromku nejvíce vyhovuje chlad a vlhko. Až do chvíle zdobení se vyplatí nechat stromek na balkoně, terase či chladné chodbě v kbelíku s vodou.

Řezaný je ekologičtější!

Jestliže upřednostňujete stromek plastový, proti gustu nelze nic namítat. Nenamlouvejte si ale, že je ekologičtější, než řezaný. Vzhledem k neekologičnosti výroby a k tomu, jak daleko cestuje, než se dostane do obchodu, je jeho ekologická zátěž větší, nehledě k obtížně likvidaci.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.