Vánoční stromy na náměstích v Česku: Praha chystá, v Brně se už třpytí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Vánoční stromy na náměstích v Česku: Praha chystá, v Brně se už třpytí

Kácení vánočního stromu pro Prahu, 23. listopadu 2023.
Kácení vánočního stromu pro Prahu, 23. listopadu 2023. (Blesk.cz - David Malík)

První advetní neděle za týden zahájí vánoční čas. Ulice se proto mění ve svátečně nazdobený čarokraj, jemuž vévodí velikáni mezi vánočními stromky. V Brně na náměstí Svobody už svítí, zatímco Praha si ten svůj teprve pokácela a nyní jej pro Staroměstské náměstí na 2. prosince vyzdobí.

Pro Prahu byl v soutěži vybrán 22 m vysoký (po seříznutí pozn. red.), padesátiletý smrk z obce Pertoltice pod Ralskem na Českolipsku. „Když hodně foukal vítr, museli jsme přeparkovávat auta. Jsem rád, že bude pryč, protože bezpečí rodiny je na prvním místě,“ řekl Radek Lupoměský, majitel pozemku, kde strom rostl. Včera večer, po pětihodinovém kácení se tak strom po dálnici D10 přesunul do pražských Kbel. „V noci z pondělí na úterý pak bude na Staroměstském náměstí postaven. A o víkendu nastane slavnostní rozsvícení,“ uvedla Simona Kopová, mluvčí Technologie Hl. m. Prahy.

Majitel vánočního stromu pro Prahu Radek Lupoměský, 25. listopadu 2023

Video se připravuje ...

Odměnu darují seniorům

Poskytovatelům vánočního stromu pražský magistrát tradičně vyplácí odměnu ve výši 10 tisíc Kč. Ta však letos na přání majitelů pozemku poputuje do domova seniorů v přilehlém městě Mimoň.

Jak v Brně?

V pátek večer odstartovaly Brněnské vánoce rozsvícením Těsnohlídkova stromu. V moravské metropoli, která zavedla tradici vánočních stromů s dobročinnou kasičkou, vyrostl po 99. Letos je vánočním stromem 16 metrů vysoká jedle bělokorá z lesa u Olomučan na Blanensku.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.