Gofry, pirohy, bigos i herbatky: Adventní toulky Polskem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Gofry, pirohy, bigos i herbatky: Adventní toulky Polskem

Polsko se stává mezi Čechy jednou z nejoblíbenějších destinací.
Polsko se stává mezi Čechy jednou z nejoblíbenějších destinací. (Foto Katowice – Wójcik Szymon, UM Wrocławia, UM Krakowa)

I když v zimě se u nás tradičně jezdí na hory, i jiný typ výletů přišel do módy. Jezdit na adventní trhy do zahraničí je dnes oblíbenou kratochvílí. A stejně, jako na Staroměstském náměstí prakticky nezaslechnete češtinu, Češi zase expandují jinam. Chcete si zajet do zahraničí a přitom moc neutratit? Zkuste Polsko.

Polské vánoční trhy kousek za českými hranicemi

Vánoční atmosféra Polska a místní trhy vás okouzlí krásnou výzdobou a zajímavým sortimentem. Z mnoha trhů v Polsku, které stojí za to vidět, jsme vybrali tři, které se nacházejí relativně blízko českých hranic – ve Vratislavi, v Katovicích či v Krakově.

Vratislav (Wrocław) 

Jarmarky ve Vratislavi potrvají až do 7. ledna 2024 (s výjimkou 24. a 25. prosince). Rynek dolnoslezské metropole krášlí vánoční strom a vánoční mlýn, na Rynku, Slaném náměstí a v přilehlých ulicích nabízejí své zboží necelé dvě stovky stánků, vzduchem se – jako každý rok line vůně svařeného vína a čokoládových perníčků. Nabídka jídel je opravdu pestrá, a tak se můžete těšit na speciality tradiční polské kuchyně, jako jsou bigos (jídlo ze zelí, masa, klobásy a hub), různé druhy pirohů, gołąbki (zelné závitky plněné masem s rýží), brambory se sleděm, nepřeberné množství uzenin, domácí chléb, regionální sýry či polévky. Nechybějí samozřejmě ani sladkosti, především slavné gofry (vafle), ovoce v čokoládě, ořechy a mandle.

Katovice (Katowice)

Rynek v centrum Katovic opět rozzářily tisíce blikajících světýlek a sváteční atmosféra tady bude vládnout až do 7. ledna 2024. Katovické vánoční trhy se od ostatních liší množstvím atrakcí pro děti a originální slezskou kuchyní. Nejzářivějším bodem jarmarku je 35 m vysoké ruské kolo, které se postará o zábavu doslova na té »nejvyšší« úrovni.

Krakov (Kraków)

Krakovské vánoční trhy, situované na Rynku a v jeho okolí, mají tradici dlouhou po staletí. Letošní trhy potrvají do 1. ledna 2024. Na Rynku, který díky mnoha jazykům návštěvníků z celého světa občas připomíná opravdovou babylonskou věž, najdete vysoký vánoční stromeček sousedící se slavným Mariánským kostelem. Specialitou krakovských trhů jsou vystavovatelé, producenti a řemeslníci z mnoha okolních států včetně Maďarska, Slovenska, Litvy nebo Ukrajiny. Nabízejí široký sortiment svátečních výrobků, jako jsou ručně malované vánoční ozdoby, vánoční dekorace, keramiku, výrobky ze dřeva, vlny, umělecké sklo, šperky... ale také mnoho lokálních specialit, především uzenin, sýrů (včetně proslavených tatranských oštěpků!) anebo třeba koláč sękacz pocházející ze severovýchodní oblasti Polska.

Další vánoční trhy blízko české / slovenské hranice

Opole 25. 11 – 31. 12. 2023

Cieszyn 1. – 23. 12. 2023

Pszczyna 15. – 17. 12. 2023

Bielsko-Biała 15. – 17. 12. 2023

Wisła 15 – 17. 12. 2023

Zakopane 9. 12. – 8. 01. 2024

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.