Loučení s létem: Poslední hroší cachtání | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Loučení s létem: Poslední hroší cachtání

Hrochům se tyto poslední letní dny líbí a náramně si je užívají.
Hrochům se tyto poslední letní dny líbí a náramně si je užívají. (Foto Helena Hubáčková)

Zářijové stále ještě letní počasí si užívají naplno hroši v královédvorském Safari Parku. S velkou chutí se koupou a dovádějí v jezeru jako by věděli, že pobyt venku jim brzy skončí...

Hroši tráví ve vlnách většinu času, přičemž za soumraku jsou jejich vodní hrátky nejintenzivnější. Skáčou a přetlačují se a mláďata během radovánek získávají zkušenosti, které později využijí v boji. Jejich život v expozici největšího výběhu pro hrochy v Evropě mohou návštěvníci zoo pozorovat obvykle od května do konce září. „Letos očekáváme, že se do zimoviště vrátí po 1. říjnu,“ uvedl mluvčí zoo Michal Šťastný.

Hroši mohou trávit dlouhý čas ve vodě díky silné vrstvě podkožního tuku, která je chrání před chladem. Je to přírodní neopren, ale slouží i jako brnění pro okamžiky, kdy samci svádějí drsné souboje o teritoria i samice a svými zuby si při nich zasazují hluboké rány. „Tuk se skvěle hojí a hrochy tak výborně chrání,“ vysvětlil Šťastný.

Neumí plavat

Přestože hroši mají rádi pobyt ve vodě, rozhodně nejsou zdatnými plavci. „Díky velkému množství tuku je voda nadnáší, ale k pohybu v ní využívají chůzi po dně, během které se malýma nohama odrážejí ode dna. Při silném odrazu dovedou nad hladinu vyskočit a překvapit velkou mrštností. Jsou to opravdové podvodní baletky,“ popsal Šťastný.

Šestičlenná rodina

V safari parku žije v současnosti 6 hrochů. Jde o jedno z největších stád v Evropě. Skupinu tvoří samec Mika, jeho dvě partnerky Hula a Mona a jejich tři mláďata, syn Houbin a dcery Manon a Matylda. Již odrostlý potomek Mejdlin, narozený v roce 2019, letos odcestoval do dubajského safari.

 

Přečtěte si
Jan Kocián
2. 10. 2023 • 11:31

V historii Česka byl v říjnu jen jeden tropický den na pouhé jedné stanici, takže šlo o lokální jev.

Každopádně tropy v říjnu na území ČR, to je ta nejméně pravděpodobná varianta... a právě to jsem předpovídal před dvěma týdny: Tropy v ČR v říjnu!

ČHMÚ 1. října na sociálních sítích tipoval, že určitě nebude 3. října v Česku víc než 30,3 °C (stávající absolutní rekord) a že rekord nebude pokořen, což je blbost, protože ve Středočeském a především v Ústeckém kraji bude 3. října maximum mezi 30,8 °C až 31,3 °C!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.