Nemáte v poličce poklad? Balík za původní filmy na VHS kazetách! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Nemáte v poličce poklad? Balík za původní filmy na VHS kazetách!

O kazety je zase zájem
O kazety je zase zájem (shutterstock)

Rychle se běžte podívat na půdu! Kdo si schoval originální videokazety s filmy, má teď možná hotový poklad. Na internetu se VHS kazety s filmy prodávají za desetitisíce korun.

Ale aby radost nebyla předčasná, za tisíckrát přehranou kazetu s Krtečkem nebo Lvím králem vám nikdo ruce trhat nebude. Filmoví fajnšmekři touží po filmových klasikách jako je Návrat do budoucnosti nebo nedostatkových limitovaných edicích pohádek od Disney. Rozhodující je i stav kazety, v dobré kvalitě filmy na »véháeskách« vydrží nejdéle 25 let.

Pokud se tedy nějakému šťastlivci podaří najít třeba kopii legendárního akčňáku Rambo: První krev se Sylvestrem Stallonem, raději by si měl kazetu nejprve pustit, než ji nabídne na internetu. Magnetické částice pásky mohou časem degradovat a kvalita obrazu a zvuku se tak zhoršuje. Velmi také záleží i na opotřebování kazety, každé přehrání pásku malinko poškodí. Časem to může vést k různým kazům a viditelným »čarám« při přehrávání, takže ty nejoblíbenější pohádky skončily brzo zničené. Nepřítelem videokazet je vlhkost a s ní související plíseň. Ty mohou poškodit obraz i zvuk. Jakmile se plíseň usadí, je obnovení původního stavu kazety obtížné nebo dokonce zcela nemožné. Správně by měly kazety ležet na chladném a suchém místečku, kde na ně nebude svítit slunce.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.