Pamatujete ještě na kazety »véháesky«? Videorekordér slaví 70 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Pamatujete ještě na kazety »véháesky«? Videorekordér slaví 70 let!

První videorekordér byl obrovský a mohl nahrávat jen čtvrt hodinu.
První videorekordér byl obrovský a mohl nahrávat jen čtvrt hodinu. (Foto scom, avmania.cz)

Ve své době revoluční technologie, která změnila možnosti televizního vysílání – výrobu a archivaci pořadů a zpravodajství. Videorekordér byl poprvé představen veřejnosti před 70 lety. Byl větší než lednička a schopný nahrát jen čtvrthodinu...

Takovýhle videorekordér poprvé představili veřejnosti američtí vynálezci John Mullin a Wayne Johnson 11. listopadu 1952 v Beverly Hills. Z filmové pásky na magnetickou V televizním vysílání se do té doby používalo zdlouhavé a náročné zaznamenávání na filmový pás. Magnetický záznam televizního signálu pomocí videorekordéru přineslo i přes počáteční vysokou cenu zjednodušení a zrychlení celého procesu. Menší a cenově dostupnější verze původního přístroje se dostala do běžné domácnosti až po 20 letech. Domácí videorekordéry se začaly objevovat začátkem 70. let minulého století, od roku 1976 se začaly prodávat dnes již standardní videokazety se systémem VHS (Video Home System = systém domácího videa). Systém VHS ukládal zvuk a obraz na videokazetu s magnetickou páskou o šířce 0,5 palce (12,7 mm). Videokazety se lišily v kvalitě záznamu nebo také délce záznamu. Na nejdelší kazety bylo možné nahrát až 300 minut záznamu.

Československý magnetoskop

Kdo by si nepamatoval na nekvalitní a nelegální kopie západních filmů, které byly doprovázené jednohlasným rychlodabingem. Systém domácího videa se stal v tehdejším Československu v 80. letech minulého století fenoménem. Na rostoucí oblibu reagoval i československý průmysl. První československý videorekordér se nazýval Tesla VM 6465. Vyráběl se v letech 1985 – 1987 v Bratislavě v licenci firmy Philips z dodávaných rozložených sad. V tehdejším Československu se prodával za 20 000 Kčs. Ačkoli byl na přístroji název videorekordér, v návodu toto slovo není ani jednou zmíněné. Anglický termín zněl totiž příliš kapitalisticky, a tak se používal název magnetoskop odvozený z francouzštiny.

VHS odzvonilo

V současnosti je používání videorekordérů na ústupu. Vystřídaly je novější, digitální média, která zaznamenávají obraz kvalitněji. Nejprve to byl formát DVD a posléze Blu-ray.

Přečtěte si
E M
14. 11. 2022 • 10:46

Nevím proč má být Video na ústupu . Přece by stačilo, aby se naši kluci naučili opravit hlavy. V těch původních je už snímací vrstva setřená, takže ji obnovit by neměl pro odborníky až takový problém. Koupit a vyhodit není řešení a ty staré filmy či dokumenty jsou k nenahrazení. Náhodou video a kazety jsou báječná náhrada na idiotské programy v telkách a jinde. . Chytré koukatelné a nedělají z lidí blby. Navíc cestopisy z bájných devadesátek jsou fajn, zvlášť když se už zase bezpečně cestovat po světě nedá. Ty různé "rezorty" odkud nemůžete vytáhnout paty ,jsou naprd, tak se o zemi do které jedete nic nedozvíte. A to tom je cestování, poznat co nejvíce.
Bylo by báječné, kdyby se naši machři pochlapili a vymysleli, jak je opravit,

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.