Nový průzkum: Češi jsou zmrzlinoví šampioni
Jahodová, vanilková, nebo čokoládová? Točená, nebo nanuk? Ať tak, nebo tak, zmrzlina neodmyslitelně patří k létu, zvlášť když je horké jako teď. Její výroba stoupá. V Česku se loni vyprodukovalo 44,8 milionu litrů a letos za chladné osvěžení zaplatíme celkem 8,8 miliardy!
Spotřeba zmrzliny se v Česku vrátila do starých kolejí. Zatímco během covidových let její produkce klesla na 37,3 milionu litrů, loni to bylo už 44,8 milionu litrů. Jde dokonce o druhý největší vyrobený objem v historii po roce 2018, kdy se vyrobilo rekordních 49,1 milionu litrů. Tehdy panovalo mimořádně suché a teplé počasí.
Konkrétní data za loňský rok zveřejnil statistický úřad Eurostat. A jak Češi za ledovou pochoutku utrácejí? „Výroba zmrzliny v Česku dlouhodobě stoupá i díky rostoucí kupní síle obyvatelstva, pro něž zmrzlina představuje pochoutku, kterou si může odepřít, nemá- li dost peněz. Letos půjde o průměrných 811 korun,“ říká hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda s tím, že jde celkově o útratu 8,8 miliardy.
Kolik stojí výroba?
Nejlevněji umí zmrzlinu vyrobit Němci. Litr za 1,50 eura (36 Kč). I čeští výrobci patří s průměrnou častkou 44 korun za litr k těm levnějším. Naopak nejdražší zmrzka je v Rakousku a Dánsku, kde litr přijde na 7 eur (168 Kč).
Které jsou neoblíbenější?
Cukrárny v Česku nabízejí často obrovský výběr, ale i tak zůstavají mlsné jazýčky konzervativní. Mezi nejoblíbenější příchutě patří vanilková, čokoládová a jahodová.