Nový průzkum: Češi jsou zmrzlinoví šampioni | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 13. září 2024

Svátek slaví Lubor, zítra Radka

Nový průzkum: Češi jsou zmrzlinoví šampioni

ilustrační foto
ilustrační foto (iStock)

Jahodová, vanilková, nebo čokoládová? Točená, nebo nanuk? Ať tak, nebo tak, zmrzlina neodmyslitelně patří k létu, zvlášť když je horké jako teď. Její výroba stoupá. V Česku se loni vyprodukovalo 44,8 milionu litrů a letos za chladné osvěžení zaplatíme celkem 8,8 miliardy!

Spotřeba zmrzliny se v Česku vrátila do starých kolejí. Zatímco během covidových let její produkce klesla na 37,3 milionu litrů, loni to bylo už 44,8 milionu litrů. Jde dokonce o druhý největší vyrobený objem v historii po roce 2018, kdy se vyrobilo rekordních 49,1 milionu litrů. Tehdy panovalo mimořádně suché a teplé počasí.

Konkrétní data za loňský rok zveřejnil statistický úřad Eurostat. A jak Češi za ledovou pochoutku utrácejí? „Výroba zmrzliny v Česku dlouhodobě stoupá i díky rostoucí kupní síle obyvatelstva, pro něž zmrzlina představuje pochoutku, kterou si může odepřít, nemá- li dost peněz. Letos půjde o průměrných 811 korun,“ říká hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda s tím, že jde celkově o útratu 8,8 miliardy.

Kolik stojí výroba?

Nejlevněji umí zmrzlinu vyrobit Němci. Litr za 1,50 eura (36 Kč). I čeští výrobci patří s průměrnou častkou 44 korun za litr k těm levnějším. Naopak nejdražší zmrzka je v Rakousku a Dánsku, kde litr přijde na 7 eur (168 Kč).

Které jsou neoblíbenější?

Cukrárny v Česku nabízejí často obrovský výběr, ale i tak zůstavají mlsné jazýčky konzervativní. Mezi nejoblíbenější příchutě patří vanilková, čokoládová a jahodová.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.