Prezidentská milost pro Miloše Baláka: Zdůvodnění Zemana pokulhává | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Prezidentská milost pro Miloše Baláka: Zdůvodnění Zemana pokulhává

Miloš Zeman a Miloš Balák
Miloš Zeman a Miloš Balák (Foto Blesk - Jakub Poláček)

Udělením milosti někdejšímu šéfovi lánské lesní správy Miloši Balákovi (56) vybočil bývalý prezident Miloš Zeman (78) z mantinelů, které si sám dříve stanovil. Uvedl to Ústavní soud.

Ústavní soudci svůj názor na milost pro Baláka vyslovili tzv. obiter dictum, tedy na okraj či nad rámec zdůvodnění. „Jakkoliv není Ústavní soud oprávněn k jeho věcnému přezkumu, přisvědčuje stěžovateli potud, že toto rozhodnutí nebylo přesvědčivě vysvětleno a při jeho vydání prezident republiky nerespektoval vlastní sebeomezující rozhodnutí,“ stojí v nálezu soudu.

Ten odmítl stížnost muže, který milost zpochybňoval. Někdejší šéf Lesní správy Lány byl odsouzen k tříletému vězení za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava. Měl také zaplatit 1,8 milionu korun a dostal čtyřletý zákaz činnosti. Zeman mu svým rozhodnutím vše prominul. Soudci ale poukázali na to, že exprezident dříve tvrdil, že milosti hodlá udělovat jen ve striktně omezeném okruhu humanitárních případů. Bývalá hlava státu pardon zdůvodnila jeho pracovitostí a bezúhonností.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.