Odsouzený exšéf Lesní správy Balák: Stěhování z hradní vily? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Odsouzený exšéf Lesní správy Balák: Stěhování z hradní vily?

Balák sice skončil coby ředitel, ale v Lesní správě Lány zůstal. Teď je na nemocenské.
Balák sice skončil coby ředitel, ale v Lesní správě Lány zůstal. Teď je na nemocenské. (Foto Aha! – J. Poláček, D. Malík, J. Koťátko)

Vystěhovat se z hradní vily o 21 místnostech bude muset bývalý šéf Lesní správy Lány Miloš Balák (56). Ten dostal výpověď z nájmu objektu, který má rozlohu 250 metrů čtverečních a za který exředitel platí 6300 korun měsíčně. Jenže příběh má háček…

Oznámení o balení kufrů přišla nájemci podle Deníku N sdělit koncem dubna přímo vedoucí prezidentské kanceláře Jana Vohralíková (59). „Ano, mohu potvrdit, že jsme se s panem Balákem sešli a mimo jiné jsme mu chtěli osobně předat výpověď z nájmu,“ uvedla k tomu kancléřka. Na schůzku ji doprovázel i současný šéf lesní správy Pavel Rus, jehož organizace původní hájenku nedalo lánského zámku vlastní. „Máte špatné informace, paní kancléřka mi žádnou nájemní smlouvu nevypověděla,“ zareagoval včera ale Balák.

Do konce července

Problém podle Vohralíkové nastal v momentu, když někdejší muž exprezidenta Miloše Zemana (78) odmítl na schůzce výpověď převzít. „Řekl, že ji nepřebere, a chtěl, abychom ji poslali jeho právním zástupcům,“ popsala kancléřka. To se také prý hned vzápětí stalo. A kdy se má nájemce vystěhovat? Mělo by to být do tří měsíců, tedy nejpozději do konce července. Kromě vily si Balák pronajímá také 5000 metrů čtverečních pozemků, což ho stojí měsíčně 80 korun.

Z ředitele referentem

V čele lánských lesů byl Miloš Balák od roku 2014, kdy ho jmenoval tehdejší kancléř Vratislav Mynář (55). Koncem loňského roku ale exředitel na vlastní žádost rezignoval. Jenom týden před svým odchodem si ale nechal od své podřízené prodloužit nájemní smlouvu vily včetně pozemků do roku 2025. Balák ovšem s koncem roku 2022 z instituce neodešel. Rus z něho po lednovém nástupu udělal referenta, jenže Balák hned poté nastoupil na nemocenskou. „Byl u něj nalezen závažný onkologický nález, takže je dlouhodobě na nemocenské,“ řekl v březnu současný ředitel.

Milost od Zemana

Loni v březnu byl Balák pravomocně odsouzen k tříletému vězení za ovlivnění dvousetmilionové veřejné zakázky na zajištění a odvodnění svahů v lánské oboře. Zaplatit měl také podle rozsudku 1,8 milionu korun a dostal čtyřletý zákaz činnosti. Trest mu byl ale prominut, když tehdejší prezident Zeman udělil svému chráněnci milost. Baláka se týkají i další kauzy. V polovině letošního března pražský krajský soud potvrdil trest za porušení povinností při správě majetku, a to za těžbu kamene. Balák dostal peněžitý trest 870 tisíc korun a dvouletý zákaz činnosti. Sám exšéf všechny obvinění odmítá a považuje je za zpolitizovaná.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.