Pardubický kraj podpořil film Brutální vedro, v kině Rebel jej zhlédly stovky diváků | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Pardubický kraj podpořil film Brutální vedro, v kině Rebel jej zhlédly stovky diváků

Film Brutální vedro osobně divákům představil jeho režisér Albert Hospodářský
Film Brutální vedro osobně divákům představil jeho režisér Albert Hospodářský (Letní kino Pardubice)

Pardubický kraj každoročně podporuje audiovizuální tvorbu, která v kraji vzniká. Nedávno se mohli diváci seznámit v předpremiéře s dalším hotovým filmovým dílem, ve kterém poznají zejména některé pardubické lokace, filmem Brutální vedro.  Film se promítal už na karlovarském festivalu a další předpremiéru měl za účasti režiséra Alberta Hospodářského v letním kině Rebel v Pardubicích.

„Tento projekt získal v roce 2021 individuální dotaci Pardubického kraje ve výši 300 tisíc korun a natáčelo se například u Dolíčku, v Bubeníkových sadech, kolem Matičního jezera, Štrossovy ulice a pod nemocnicí v Pardubicích. Mám radost, že film získal během závěrečného ceremoniálu MFF Karlovy Vary Zvláštní uznání poroty sekce Proxima,“ řekl radní pro cestovní ruch a sport Pardubického kraje Alexandr Krejčíř.

Také letní kino Rebel má pravidelnou podporu Pardubického kraje. „Každoročně od kraje dostává dotaci 100 tisíc korun. Líbí se mi, že je to takový letní filmový klub pro obyvatele i návštěvníky Pardubic. Kromě komerčně úspěšných filmů ze zlatého fondu kinematografie uvádí i umělecky hodnotné filmy a zve také filmové tvůrce.  Věnuje se i filmům, které na našem území vznikaly, což je pro nás dobrá zpětná vazba,“ uvedl náměstek hejtmana pro kulturu Roman Línek, který je jedním z patronů Letního kina Rebel.

Film o úzkosti, které čelí mladá generace

Diváci se mohli přesvědčit, že pozoruhodné dílo debutujícího Alberta Hospodářského je protkáno zcela unikátní a nekompromisní originalitou, tvůrčí nebojácností, až drzostí a autorovým mimořádným pozorovacím talentem. Film podle autora a režiséra vyjadřuje úzkost, které čelí mladá generace v dnešním světě. Skrz nekonečný vesmír se k nám blíží sluneční úlomek. Jak praví úvodní titulky: „Fragment Slunce letí k Zemi. Za 30 let ji mine nebo dojde k nárazu. Smiř se s tím.“   Kosmický fenomén mění povahy a chování lidí, kteří rezignují na rozum. Svět nesnesitelným vedrem upadá do podivné nálady, euforie i mrzačící letargie. Osmnáctiletý mladík Vincent vyráží na chatu za přáteli, avšak zasekne se na maloměstě, neznámo a lhostejno kde. Je svědkem nevysvětlitelných, bizarních a zneklidňujících výjevů. Duchem nepřítomný průvodčí se zasní, kolemjdoucí žena žadoní o sex, mužný chlapák se obměkčí a doslova roztaje… A kdo je Pan K.? Chlípník nebo snad osamělý nešťastník? Při erupci čas plyne pozvolna, smysl a řád se roztavují a Vincent je vystaven svým strachům. Vyrovná se s nimi? 

Dokumentární postupy autora

Režisér Hospodářský, který film v předpremiéře osobně divákům představil, je dokumentarista z FAMU. V Brutálním vedru naplno zhmotnil svou tezi, že dokumentární uvažování může být nesmírně výhodné k vytvoření světa, který je sice fiktivní, ale ty vnitřní mechanismy odpovídají tomu, jak prožíváme věci my jako reální lidé. A stejně jako jeho předchozí titul, na jihlavském festivalu uvedený krátkometrážní Nekyia: Vnitřní portrét básníka Hradeckého (2019), i jeho hrané dílo oplývá vytříbenou vizualitou: citem pro pohyb a kompozici, realističností, důmyslnou kombinací barev a kontrastem mezi pronikavou září a černočernou tmou. Herectví je jemné a krotké, místy zneklidňující. Vincenta ztvárnil Vincent Hospodářský, Albertův svérázný bratr.

Také Pardubické letní kino je plnoleté

Stejně jako dosáhl plnoletosti hlavní hrdina filmu, stává se plnoletým i Pardubické letní kino Rebel. Ti, kteří do něj poprvé zamířili v roce 2006 a pamatují si nesmělé začátky venkovního promítání, jistě netušili, že z původně regionálního podniku vyroste největší letní kino v tuzemsku. Úspěch Pardubického letního kina Rebel  se samozřejmě nezrodil ze dne na den. Po celá léta jeho konání pořadatelé velmi dbali na zachování tří klíčových zásad, které jej v porovnání s akcemi podobného druhu činí velmi specifickým: je to především speciální dramaturgická skladba programu, kvalita produkčního zajištění včetně rozsáhlé propagace a v neposlední řadě absence vstupného.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.