Tajemství filmu Adéla ještě nevečeřela: Dočolomanský byl náhradník za ... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Tajemství filmu Adéla ještě nevečeřela: Dočolomanský byl náhradník za ...

Dočolomanského daboval František Němec.
Dočolomanského daboval František Němec. (Foto ara)

Třeskutý, vtipný, fantastický, plný nečekaných vychytávek, situací a překvapení. To všechno je parodický film Adéla ještě nevečeřela, na němž si první diváci smlsli před 45 lety.

„Aj hleďme! Rosalba Dexteri na českém palouku. Vzácný, leč vysvětlitelný to úkaz,“ žasl nad květinou v kinech poprvé před 45 lety, 4. srpna 1978, Miloš Kopecký (†73) jako baron Ruppert von Kratzmar, zločinec zvaný Zahradník, vlastním jménem Matěj Kráčmera. Stejně tak žasli diváci nad podívanou a vtipem z dílny osvědčeného dua – režiséra Oldřicha Lipského (†62) a scenáristy Jiřího Brdečky (†64). Už za sebou měli film Limonádový Joe aneb Koňská opera (1964), o jejich filmařském umu nebylo pochyb.

„Myslím, že je na světě moc smutných věcí a že o ně se stará už tak dost lidí,“ vysvětloval Lipský, který miloval show a cirkus, proč zasvětil život humoru. Uměl ho a dokázal to i snímkem, v němž se jako akční hrdina, americký detektiv Nick Carter, ukázal Michal Dočolomaský (†66). „Původně se kamerové zkoušky dělaly s Jiřím Kodetem, ale nevešel se pak do kostýmu. Tak jsme Cartera narychlo přeobsadili,“ prozradil režisér. Slovenský herec zářil vedle plejády českých hvězd v kultovní parodii, jejíž reprízy baví trvale, kdykoli znovu prohlásí: „Vždy ve střehu!“

Rudolf Hrušínský: Přesný ve všech filmech!

Video se připravuje ...

Za odměnu náklaďák piva

Tím, kdo si opravdu přišel na své, byl Rudolf Hrušínský (†73) coby komisař Ledvina. Díky gustu, s jakým popíjel pivo na fotografii jednoho záběru, přišel k nečekanému bonusu. „Fotka se líbila řediteli jednoho pivovaru a ptal se mě, jestli ji může použít do podnikového kalendáře. Řekl jsem, že jo, ať mi za to pošle nějaké to pivo k Vánocům,“ vzpomínal herec. K jeho údivu pak přijela k němu domů avia plně naložená zlatým mokem. „To byl nejlepší honorář, který jsem kdy dostal!“ dodal Hrušínský.

Kostýmy žijí dál

Že skvělá práce tuzemských kostymérů není jednorázovou záležitostí, dokazuje barrandovský fundus využívaný i zahraničními štáby, stále. Naposledy „zrestauroval“ kostýmy z Adély snímek Lída Baarová (2016). V něm oblékla Květuščiny šaty postava Baarové v podání Táni Pauhofové (39).



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.