Stát se zbavuje skvostů i nechutností: Modrý Mauricius za 120 tisíc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Stát se zbavuje skvostů i nechutností: Modrý Mauricius za 120 tisíc!

Poštovní známka Mauritius
Poštovní známka Mauritius (Foto ÚZSVM, D. Kopřiva, ara)

Nejen domy, auta či dokonce živá zvířata. V nabídce státního majetkového úřadu se čas od času objeví podivnosti, nad kterými zůstává rozum stát. Co se teď třeba draží? Obnošené botky nebo třeba Modrý Mauricius!

Čas od času o nabídce majetku, který v aukcích draží Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), Aha! informuje. Za zajímavé peníze se totiž v dražbě dají pořídit pozoruhodné věci s mnohdy s neskutečnou historií – od luxusních aut zabavených pachatelům trestné činnosti, přes pozemky, které stát již nepotřebuje, až po psy či kočky po zesnulých majitelích. Teď se licituje například i o věci, které jsou i zadarmo drahé – obnošené boty, starý spacák. Ovšem pozor, je tu jeden skvost! Za poměrně slušné peníze se dá pořídit i sběratelský skvost – již zmiňovaná známka modrý Mauricius!

Známka za hubičku

Vyvolávací cena: 120 000 Kč

Minimální příhoz: 1000 Kč

Poštovní známka Mauritius ve slídovém obalu Burda Auction. Na zadní straně je bez lepu, dole těsný střih a v levém horním růžku lehký lom. „Známka spolu s dalším majetkem připadla státu poté, co byl jejich původní majitel odsouzen k odnětí svobody a propadnutí majetku kvůli nezákonným manipulacím s veřejnými zakázkami. Cena byla stanovena na základě znaleckého posudku,“ sdělila mluvčí ÚZSVM Michaela Tesařová.

»Hororová« mrkací panna

Vyvolávací cena: 1500 Kč

Minimální příhoz: 150 Kč

Starožitná panenka mrkací, výška 44 cm, měkké tělo, bez označení, drobné odřeniny, volný úchyt pravé ruky. Kdo si ji koupí, musí být silná povaha. Vypadá jako by z oka vypadna hračkám z hororů.

Slepovaný Mickey Mouse

Vyvolávací cena: 2800 Kč

Minimální příhoz: 50 Kč

Porcelánová starožitná figurka Mickey Mouse, výška 8 cm, značení Rosenthal Bavaria. Jde o unikátní meziválečnou sošku, avšak poškozenou a slepovanou.

Použité semišky i »zajetý« spacák

Trekovou dámskou obuv ze semiše vyrobenou v Itálii – nicméně obnošenou – úřad nabízí v aukci od 150 korun. Od 50 Kč pak nabízí také použitý spacák po celnících s poškozeným zipem z roku 2011. Není snad prodej obnošeného oblečení v rozporu s předpisy? Vždy prý závisí na konkrétním stavu věci. „V případě, že je věc ve špatném stavu nebo nelze zaručit její nezávadnost, ÚZSVM ji ekologicky zlikviduje,“ vysvětluje Michaela Tesařová s tím, že i o takový druh majetku je prý mezi veřejností zájem.

Expert David Kopřiva: Jde o sběratelsky vyhledávané kusy

„Tento konkrétní kus je Post Paid - čistý (bez razítka, poštovně nepoužitý – pozn. red.). Jde o to, v jaké je kvalitě, jak to bylo uložené, jak se o něj starali a zda při manipulaci nebyla známka poškozena. Pokud je v dobrém stavu, nepoškozená, pak je velmi vzácná a současná tržní hodnota se pohybuje okolo 400 tisíc korun. Rozdíl mezi modrým Mauriciem (Post Office) a modrou známkou některého z dalších vydání (Post Paid) pozná každý na první pohled. Jde o nápis na boku známky. Jestliže známky Post Office stojí v řádu milionů dolarů, známky Post Paid jsou nepoměrně levnější. Přesto jde o velmi vzácné a sběratelsky velmi zajímavé kusy. Čisté známky jsou velmi vyhledávané sběrateli z celého světa,“ popisuje David Kopřiva, soudní znalec a člen Prestige Philately Club Prague.

Víte, že...

...nejvzácnější známky světa – modrého a červeného Maurcia – zakoupil v roce 2016 český sběratel odhadem za 100 milionů korun?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.