Unikátní dílo Ireny Richterové-Rendlové: Háčkované hračky mezi cigaretami | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Unikátní dílo Ireny Richterové-Rendlové: Háčkované hračky mezi cigaretami

Pamatujete na háčkované hračky?
Pamatujete na háčkované hračky? (Foto Aha! – K. Moravcová, Retromuseum Cheb)

Nadchla děti i dospělé v Československu háčkovanými hračkami. Maminky a babičky díla výtvarnice a grafičky Ireny Richterové Rendlové (†82) často pro své caparty napodobovaly. Um ženy, která dala podobu i krabičkám známých cigaret, představuje Retromusem v Chebu.

Doménou umělkyně byla zpočátku výroba textilních hraček. Vytvářela prstové loutky nebo loutky z ponožek. Začátkem 70. let minulého století přišla s velmi inovativním počinem, a to autorskou tvorbou háčkovaných hraček. „Její jméno si lidé začali spojovat s měkoučkými, důvtipně originálními vlněnými panáky, čerty a zvířaty,“ říká ředitel Retromusea Marcel Fišer. Jen se objevily, staly se fenoménem. Představit je měla možnost hned na několika světových výstavách, například v kanadském Montrealu (1971 a 1972), v belgickém Gentu (1976–77) či ve finských Helsinkách a nizozemském Haagu (1978).

Později se zaměřovala na hračky pro děti nevidomé či s jiným postižením. Hlavní finanční zdroj ale přicházel z jiné její činnosti. Pro výrobce kosmetiky a drogerie navrhovala anonymně užité obaly, spolupracovala i se Sklárnami Bohemia, firmou Koh-i-noor a hlavně Československým tabákovým průmyslem. „Inovovala starší obaly značek jako Sparta, Start a Petra. Rovněž vytvářela podobu krabiček nových druhů cigaret,“ dodává Fišer. Možná se tedy víc než dětem, zapsala do paměti kuřákům...

Už jen vzpomínka

Výstava z pozůstalosti je první ucelenou ukázkou díla Ireny Richterové Rendlové, která zemřela minulý rok a rodina na ni﷯ tímto zavzpomínala. Expozice v chebském Retromuseu je k vidění do března roku 2024.

Víte, že...

...začátkem 90. let minulého století pracovala jako arteterapeut na psychiatrickém oddělení dětské nemocnice v Praze-Motole? Vedla také výtvarné kurzy pro děti.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.