Utrpení stovek krav na farmách Ekochov: Umíraly hlady! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Utrpení stovek krav na farmách Ekochov: Umíraly hlady!

Stáda živořila na malém prostoru.
Stáda živořila na malém prostoru. (Foto Aha! – Michal I. Volf, SVS)

Otřesné podmínky pro život skotu zjistili veterináři na třech farmách společnosti Ekochov CMN. Krávy tam byly podvyživené, s poraněnými končetinami a bez péče. Případ týrání zvířat z let 2021 a 2022 se včera dostal ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem.

Veterináři našli mrtvá těla krav, protože se jim nikdo nepostaral o porod! Jiné kusy zase trpěly hladem a žízní. „Docházelo k hromadnému úmrtí,“ konstatoval soudce Ondřej Peřich. Během dvou let pošlo na 346 kusů skotu. U 59 z nich byla provedena pitva, která potvrdila týrání. Zvířatům chyběl zcela podkožní tuk a svalstvo, střeva byla bez obsahu, naplněna plynem. „Jedno tele uvízlo v porodních cestách a ze strany chovatele nebyla poskytnuta pomoc,“ stojí mimo jiné v obžalobě, které nyní čelí jednatel společnosti František H., ředitel Antonín H. a dále právnická osoba – společnost Ekochov CMN. Obvinění vinu popírají. Pokud je soud uzná vinnými, mohou jít do vězení až na 10 let. Firmě pak hrozí, že bude zrušena.

Dobytku nerozumín

František H. vinu svaloval na svého bývalého zaměstnance. „Zvířatům jsem neubližoval, tím ale rozhodně nechci celou situaci zlehčovat. Nevěděl jsem o tom, co se na farmách děje,“ uvedl. Vzděláním je ekonom a dobytku prý nerozumí, na to si najímal lidi. „Kdybych věděl, co se děje, nikdy bych to nenechal zajít tak daleko,“ dodal.

Můžou za to krkavci

Obžalovaný Antonín H. k soudu nepřišel, takže byla přečtena jeho výpověď z přípravného řízení. „Bylo tam hodně krkavců, kteří dobytku ubližovali. Chtěli jsme se jich zbavit, ale jsou chránění, a tak to nešlo. Nikdy mi nebylo sděleno, že bych se špatně staral o zvířata,“ uvedl Antonín H.

Slepý veterinář?

Firmu Ekochov pravidelně navštěvoval veterinář. Podle Antonína H. měl s firmou smlouvu a docházel tam jednou až dvakrát do týdne. „Zajišťoval zdravotní péči pro chovaný dobytek. Vždy, když bylo potřeba nějaký kus utratit, nebyl s tím problém,“ uvedl v minulosti bývalý ředitel.



Přečtěte si
Alena Andresová
27. 5. 2023 • 19:20

V první řadě by zasloužil veterinář, který je placený, aby ta zvířata žila slušně. Kdo ho platí?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.