Chlupatý dobrodruh z Aljašky: Pes Nanuq ušel 240 km | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Chlupatý dobrodruh z Aljašky: Pes Nanuq ušel 240 km

Pejsek Nanuq
Pejsek Nanuq (Foto Facebook)

Neuvěřitelnou cestu za sebou má roční australský ovčák Nanuq. Ten se před měsícem ztratil svým majitelům žijícím na Ostrově svatého Vavřince na Aljašce, aby se následně objevil ve 240 km vzdáleném pevninském městě Wales!

Nanuq, což v řeči inuitů (dříve eskymáků) znamená lední medvěd, se ztratil ve městě Savoonga společně s psím kamarádem jménem Starlight. Jenže zatímco Starlight se po několika dnech objevil zpět u své rodiny, Nanuq zůstával nezvěstný. „Je běžné, že se naši psi občas sami vydávají i na několika denní cesty po ostrově, ale obvykle se po pár dnech vrací. Nanuq byl ale pryč dlouho, měla jsem už strach,“ vypráví majitelka chlupáče Mandy Iworriganová. „Vnitřně jsem ale věděla, že někde v divočině žije,“ dodává.

Šel přes zamrzlé moře!

Byl to ale jen pocit, oporu v informacích neměla žádnou. Až po několika týdnech si její otec všiml, že lidé z města Wales, které leží od Savoongy vzdušnou čarou 240 kilometrů přes Beringovo moře, sdílí na sociálních sítích fotografie čtyřnohého nalezence. „Táta poslal zprávu: koukni na Facebook, ten pes vypadá jako Nanuq. Byla jsem v šoku, když jsem zjistila, že je to on! Říkala jsem si: Zatraceně, co dělá ve Walesu?!“ Musel tam doputovat přes zamrzelé moře!

Souboj s tuleněm?

Mandy okamžitě začala vyřizovat letecký návrat jejího miláčka zpátky na ostrov. Měl pokousanou a oteklou nohu, ale jinak byl v pořádku. „Mohl ho pokousat možná tuleň… Je k neuvěření, že tak dalekou cestu přežil, ale je chytrý, nejspíš si cestou ulovil k snědku nějaké ryby nebo jiná zvířata,“ dodává šťastná majitelka psího nalezence.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.