Serioví vrazi: John Wayne Gacy, klaun s domácím hřbitovem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Serioví vrazi: John Wayne Gacy, klaun s domácím hřbitovem

Zatýkal ho celý tým, byl nevypočitatelný.
Zatýkal ho celý tým, byl nevypočitatelný. (Foto ara)

Otec dvou dětí, úspěšný manažer, dobrovolník, který v klaunském převleku rozveseloval děti v nemocnicích. John Wayne Gacy (†52) perlil i ve společnosti. Zlatíčko mezi sousedy. Na svědomí měl ale přes 30 lidských životů…

Pro řadu lidí z Gacyho okolí bylo jeho odhalení a zatčení překvapením. Navenek žil spořádaným životem. Ve sklepě svého domu ovšem ukrýval kosti dvaatřiceti mladých mužů, které před smrtí omámil, mučil a znásilňoval. Svou poslední oběť pak hodil do řeky. „Už mě z toho věčného kopání bolela záda,“ oznámil při svém zadržení muž, který si vysloužil přezdívku Klaun – zabiják.

Poprvé v base

Narodil se v Chicagu v roce 1942. Otec jej už od mládí shazoval, označoval ho za slabocha a maminčina mazánka. Žádný synův úspěch mu nebyl dost dobrý. A když si John v jedenácti letech rozbil hlavu a začal trpět výpadky paměti, táta mu nevěřil a tvrdil, že simuluje… A právě proto byl John v mládí tak snaživý. Pomáhal policistům, hasičům, vozil staré a nemohoucí lidi do kostela na bohoslužby. Později se odstěhoval, seznámil s Marlynn Myersovou, oženil se s ní a zplodil dvě děti. Zaměstnali ho v řetězci s rychlým občerstvením, kde pracoval jako manažer, a byl velmi úspěšný – několikrát byl dokonce oceněn jako muž roku. Už tehdy se ovšem šuškalo o jeho stycích s mladšími podřízenými… V roce 1968 Johna Gacyho zatkli a obvinili ze zneužívání mladistvých. Přiznal se k třem stykům s nezletilými a odsouzen byl na 10 let za mřížemi. Manželka se s ním rozvedla, od té doby už nikdy neviděl své děti. Ve vězení ale sekal latinu. Vystudoval střední školu, později psychologii, vypomáhal ve vězeňské kuchyni a v roce 1971 byl podmínečně propuštěn na svobodu.

»Sladké« mámení…

Stal se z něj úspěšný podnikatel, a navíc se znovu oženil. To se psal rok 1972. Jenže v Gacyho chování už tehdy něco nehrálo. S novou manželkou prý téměř nespal, zato ji několikrát na veřejnosti upozornil, když se mu zalíbilo pozadí nějakého mladšího chlapce. Navenek působil spořádaným dojmem. Vstoupil do demokratické strany, stýkal se s politiky a vlivnými osobnostmi, začal podnikat. V převleku za klauna bavil děti na oslavách nebo v nemocnicích. Málokdo tušil, že již v té době měl za sebou své první vražedné běsnění. Gacyho první obětí se stal teprve osmnáctiletý mladík Tom McCoy. Potkal ho na autobusové zastávce, pozval k sobě do bytu a tam si spolu užili nespoutaného sexu. Ráno však došlo k potyčce, během níž John Toma zabil. Chlapcova smrt ho vzrušila, a tak ve svém řádění pokračoval. Mladé hochy vždy vlákal k sobě domů, tam je omámil chloroformem, svázal, znásilňoval a mučil a nakonec uškrtil. Těla pak pohřbíval ve sklepě. Až na jedno – tělo své poslední oběti Roberta Priesta.

Sklep plný kostí

Patnáctiletý Priest se ztratil v prosinci 1978. V lékárně, v níž brigádničil, ale nechal vzkaz, že jde na pracovní schůzku s jistým Johnem Gacym, a to přivedlo policii na tu správnou stopu. V Gacyho sklepě nakonec našli kosti asi třiceti lidských těl. Ke všem vraždám se pak John přiznal a prozradil také, že další tři těla – včetně posledního Priesta – skončila v místní řece.

12 let v cele smrti

V soudním procesu, který začal v roce 1980, se to snažil uhrát na poruchu osobnosti. Neuspěl. Projevil nulovou empatii. Dokonce prohlásil, že se „neprovinil ničím jiným než tím, že provozoval u sebe doma bez povolení hřbitov“. Odsouzen byl k trestu smrti, jehož datum bylo stanoveno na 10. května 1994. Těch čtrnáct let, které za mřížemi strávil, využil naplno. Naučil se malovat a jeho obrazy se prodávaly za nehorázné sumy – klidně i za 20 tisíc dolarů. A co že bylo jeho oblíbené téma? Modří už vědí – klauni…

Sebevražda kvůli Gacymu?

Prvním filmem, který vznikl už za Gacyho života, byl snímek Chyťte vraha z roku 1992, kde si zabijáka zahrál Brian Dennehy (†81). V roce 2003 jej ve filmu Gacy ztvárnil Mark Holton (65). Nejznámějším zpracováním je ovšem thriller Dear Mr. Gacy, česky známý spíše pod názvem Trest smrti (2010). Snímek je inspirovaný příběhem Jasona Mosse, který si coby vysokoškolský student dopisoval s několika sériovými vrahy. Právě s Johnem W. Gacym si vytvořil nejsilnější pouto. Netušil ovšem, že s ním zločinec během rozhovorů zdatně manipuluje a oživuje mu v mysli ty nejtemnější myšlenky. Někoho možná nepřekvapí, že Moss nakonec spáchal sebevraždu, ve věku pouhých 31 let. Bylo to v roce 2006, kdy s ním produkce právě jednala o detailech filmu. Jason byl prý myšlenkou přenést příběh na stříbrné plátno nadšený, a tak přípravy nebyly pozastaveny ani po jeho náhlé smrti. Scenáristka pak spolupracovala s vdovou po Mossovi, aby snímek co nejvíc odpovídal realitě. Hlavní roli sériového vraha si v Trestu smrti střihl William Forsythe (67). A zajímavé je, že Jasona Mosse hrál jeho jmenovec – kanadský herec Jesse Moss (39).

Víte, že…

… běžná poprava smrtící injekcí prvá v průměru 4,5 minuty? Ta Gacyho se protáhla na 18. Nejprve jedna z jehel praskla, poté se vrah pokusil o útěk. Jeho poslední slova před smrtí přesto zněla jasně: „Táhněte všichni do p*dele.“



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.