To je síla! Ruší pošty, ale... Chystali dotazník spokojenosti za 40 milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

To je síla! Ruší pošty, ale... Chystali dotazník spokojenosti za 40 milionů!

Pobočka České pošty na rohu ulic Kaprova a Žatecká
Pobočka České pošty na rohu ulic Kaprova a Žatecká (ČTK / Šimánek Vít)

Česká pošta musí šetřit! To říká vláda i její vedení, které se právě kvůli úsporám rozhodlo k 1. červenci zrušit 300 poboček a propustit 950 lidí. Jenže ne všude chtěl podnik škrtat. Na konci února vypsal tendr za 40 milionů na měření spokojenosti zákazníků.

Na tendr upozornily Hospodářské noviny. Podle dokumentu mohli zájemci nabídky posílat do 17. dubna. Obsahem mělo být měření zákaznické zkušenosti u vybraných produktů České pošty po dobu čtyř let. „Tendr byl vypsaný v únoru za bývalého vedení podniku,“ argumentoval včera pověřený šéf státního podniku Miroslav Štěpán. Před ním vedl národního doručovatele Roman Knap, který ale na konci února skončil.

Čtyřicetimilionová zakázka hned vyvolala nevoli. Pošta totiž chce ročně ušetřit 700 milionů korun. „Centrální nákladová komise, kterou jsem zřídil kvůli jasným pravidlům a transparentnímu posouzení, které investice uskutečníme, mi dnes (v úterý) doporučila tendr zrušit. To jsem také udělal,“ oznámil šéf státního podniku s tím, že další obdobné veřejné zakázky procházejí revizí.

Ekonom: Management selhal

Ztráta státního podniku jen loni činila 1,75 miliardy korun. „Klesá poptávka po tradičních službách. Za posledních pět let klesl zájem na pobočkách o 40 procent,“ řekl Aha! mluvčí pošty Ivo Vysoudil a dodal, že naopak výdaje na provoz neustále vzrůstají. „Management selhal. Pošta musí přijmout tržní realitu. Měli bychom ji posuzovat na základě služeb, nikoliv podle toho, kolik má zaměstnanců,“ řekl Aha! ekonom Štěpán Křeček.

K pobočce nejezdí MHD

Radnice v nejlidnatější brněnské části střed je zděšena. Ze sedmi pošt v centru města jich má pět zaniknout. Dvě zbývající se pak mají přesunout. Plně funkční bude jen jedna. „Pošta Šumavská je obtížně dostupná, neboť se nenachází v přímém dosahu MHD. Je zde navíc i velmi omezená dostupnost automobilem,“ upozornila 1. místostarostka Brno-střed Ludmila Oulehlová (59, ANO).

Druhá pošta má být v Nádražní ulici, v obchodním centru Letmo. „Nebude ale poskytovat balíkové služby a ukládání zásilek. Nikdo s námi o tom nejednal. Jsme jednoznačně proti,“ trvá na zachování pošt starosta této městské části Vojtěch Mencl (53, ODS).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.