Vláda potvrdila poštovní masakr! Češi si připlatí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Vláda potvrdila poštovní masakr! Češi si připlatí

Vláda schválila uzavření 300 poboček České pošty.
Vláda schválila uzavření 300 poboček České pošty. (Foto Aha! – R. Matějková, J. Poláček, M. Protivanský, ČTK/K. Šulová)

Je rozhodnuto! Od července se v Česku uzavře 300 poboček České pošty. Tento krok včera schválila vláda Petra Fialy (58, ODS). Pověřený šéf státního podniku Miroslav Štěpán pak uvedl, že národní doručovatel zdraží své služby.

Brány 300 poboček se uzavřou k letošnímu 1. červenci. Důvody rušení jsou ekonomické a podle zástupců pošty by bez úsporných opatření firma skončila v insolvenci. Návrh na rušení filiálek předložil na vládu Český telekomunikační úřad, který reguluje poštovní trh. „Jedná se o nezbytný krok pro samotné ekonomické přežití České pošty. Tento krok umožní každoroční úsporu ve výši 700 milionů korun,“ uvedl k tomu po jednání vlády ministr vnitra Vít Rakušan (44, STAN). Podle něj byla v kabinetu na tomto kroku jednohlasná shoda. Rakušan pak podotkl, že zavírání poboček představuje záchrannou brzdu k tomu, aby pošta vůbec přežila, a že se nejedná o transformaci podniku. Její plán chce představit do poloviny letošního roku.

Přijde zdražování

Česká pošta je v ekonomických problémech už několik let. Její šéf Štěpán včera oznámil, že státní podnik navýší ceny svých služeb. „Máme naplánováno v tuto chvíli další zdražení listovních zásilek,“ řekl v pořadu Epicentrum Blesku. Kvůli úsporným opatřením chce pošta také prodloužit dobu doručování u ekonomických zásilek ze dvou na tři dny. V roce 2020 zavedla pošta dvourychlostní doručování, tzv. prioritní, které je rychlejší, ale dražší, a ekonomické. Podle šéfky odborů České pošty Jindřišky Budweiserové se na prioritním doručování do druhého dne nic měnit nebude. Odboráři ovšem dále kritizovali rušení pracovních míst a propouštění, které jde ruku v ruce s rušením poboček. „Masivní rušení pracovních míst povede ke zvýšení stresu a zátěže zaměstnanců, které jsou už dnes extrémní,“ míní Budweiserová.

Starosta se opřel do hlavního »poštmistra«

Rušení poboček se v mnoha případech stalo předmětem kritiky ze strany starostů měst a obcí. Možnost vyříkat si některé věci se šéfem pošty Štěpánem měl starosta Prahy 4 Ondřej Kubín (40, ODS). Kubín kritizoval například způsob oznámení rušení poboček. „Já jako starosta jsem se o rušení poboček dozvěděl od novinářů a byl jsem překvapený. Ta informace se ke mně oficiálně dostala až po víkendu prostřednictvím datové schránky. Pokud dochází k rušení poboček v takovém počtu, měla tomu předcházet diskuze,“ rozčiloval se šéf městské části. Na tuto kritiku Štěpán reagoval tím, že pošta nejdříve chtěla mít jistotu o parametrech, jak bude zavírání poboček probíhat. A až potom věc komunikovat. „Do té doby bychom v uvozovkách šířili poplašnou zprávu, neměli bychom žádnou záruku, že budou ty parametry schváleny,“ bránil se Štěpán.

Přečtěte si
stoura
14. 5. 2023 • 05:19

Ti lumpové to mají už dávno vymyšlené, peníze pro ně už jsou přidělené, zrovna tak bývalý ředitel Pošty dostal zlatý padák 3miliony kč.

Uživatel_5490727
18. 4. 2023 • 08:39

Co jste si zvolili,to máte

Pavel Molík
17. 4. 2023 • 20:16

Čeští občané si rádi připlatí, vždyť si zvolili tuto masochistickou variantu v podobě vládních partají.

LK
17. 4. 2023 • 08:46

Co jste si zvolili, to máte, kavárno !!!

AHel
17. 4. 2023 • 07:56

Nestoudné, budou stahovat peníze pro sebe odevšad, hlavně se sami uskromňovat nebudou.... hýkali, že v době covidu si nepřidali peníze, tak když je v CZ největší zle za 60 let, tak si velmi štědře přidá vláda a státní zástupci a zbytku republika naloží, tak, že i střední třída neskutečně zchudla, k tomu není co dodat, jeden lump ve vládě vedle druhého. Hnus. Nestoudnost.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.