Za pokus o vraždu vyfasoval 14 let: Smrdíš, řekl! A bodl chlapa do žeber | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Za pokus o vraždu vyfasoval 14 let: Smrdíš, řekl! A bodl chlapa do žeber

Josef Tokár si vyslechl rozsudek. Dostal 14 let natvrdo.
Josef Tokár si vyslechl rozsudek. Dostal 14 let natvrdo. (Foto Aha – Michal Israel Volf)

Když loni v srpnu bodl Josef Tokár (22) na ulici v Mostě Antonína T. (66), málem ho tím sprovodil ze světa. Po útoku nožem do žeber a ledvin skončil důchodce v péči lékařů a přežil jen zázrakem. Útočník teď půjde na dlouhý čas za mříže.

Byla polovina srpna a obžalovaný Tokár se procházel ulicí Kapitána Jaroše. Když míjel Antonína T., utrousil na jeho adresu nepěknou urážku. „Nejprve mu řekl, že smrdí a ať vypadne, následně si začali vzájemně nadávat,“ popsal v obžalobě státní zástupce Vladimír Jan. Slovní potyčka se ale záhy změnila v boj o život. Tokár chtěl poškozenému uštědřit pěstí, ten ale uhnul a párkrát útočníkovi nafackoval.

„Po vzájemném uchopení za oděv a strkání, odešel obžalovaný ke svojí brašně, ze které vzal zavírací nůž s délkou čepele nejméně 10 cm,“ přiblížil žalobce. Krátce na to seniorovi vetnul kudlu do oblasti ledvin a podžebří. „Zdravotní stav poškozeného si vyžádal neodkladný operační zákrok s odstraněním poraněné ledviny a muž byl ohrožen na životě. Těžké poranění neskončilo jeho smrtí pouze náhodou,“ shrnul soudce Martin Parolek, který včera rozhodoval o osudu agresora na půdě Krajského soudu v Ústí nad Labem. Nakonec Josefa Tokára poslal za pokus vraždy a výtržnictví na 14 let za mříže.

 

Žádný beránek

Obžalovaný se během procesu několikrát omluvil a přiznal svoji vinu. „Lituju toho, nechápu, jak jsem to mohl udělat. Bohužel čas nevrátím. Chtěl bych se poškozenému omluvit přímo z očí do očí,“ kál se Josef Tokár. Náhle se dokonce rozplakal. Jeho slzy ale žalobce neobměkčily a navrhl mu vysoký trest. „Návrh jsem akceptoval i proto, že byl obžalovaný už osmkrát trestaný a čin spáchal ve zkušební lhůtě po propuštění z výkonu trestu. Zde byl za výtržnictví a násilí proti úřední osobě,“ zdůvodnil rozhodnutí soudce.

Z vazby do vězení

Vzhledem k tomu, že se jak žalobce i zmocněnec poškozeného, tak i sám Josef Tokár vzdali odvolání, nabyl rozsudek okamžitě právní moci. Odsouzený tak poputuje z vazby během několika dní rovnou do výkonu trestu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.