Tradiční víkend v Pocinovicích na Domažlicku: Masopust musí být! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Tradiční víkend v Pocinovicích na Domažlicku: Masopust musí být!

Masky v masopustním průvodu v Pocinovicích na Domažlicku.
Masky v masopustním průvodu v Pocinovicích na Domažlicku. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka)

 Od nepaměti prochází v únoru Pocinovicemi na Domažlicku masopustní průvod. I letos do ulic vesničky vyrazili místní v maskách a lidovou veselici si pořádně užívali.

Tradiční slavnost zastavily jen dvě světové války a covid. „Masopust tu byl odjakživa, za Rakouska – Uherska, za první republiky, dokonce i za komunistů se u nás tato tradice držela,“ řekla Aha! starostka Marie Homolková (48) v masce jeptišky. V obci s 584 obyvateli vyrazilo do ulic přes čtyřicet masek.

Ty celou dobu masopustu doprovázeli muzikanti. Ze starých skříní se v čase předmasopustním vytáhnou věci, které se hodí, nyní se navíc něco přikoupí na internetu a z toho se masky vyrobí. „Kabát je z půdy, oblečení pod ním je z přestřižené deky. Šperky mám po babičce a klobouk jsem koupila na internetu. Dva dny jsem ho zdobila korálky, přilepila tam peříčka, lebku a kříže. A pirát byl hotov,“ řekla Jarmila Marvanová (60). Někteří si pak kostým do průvodu vozí i z dovolené. „V Egyptě na trhu jsem si koupila čádor a teď mám z něj kostým ženy z harému,“ řekla Miloslava Tischerová (62).

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.