30 let přijíždí z Francie na masopust: Chodí z hospody do hospody | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

30 let přijíždí z Francie na masopust: Chodí z hospody do hospody

Francouz Patrick Schepens (vlevo) se Stanislavem Popelkou (80), který dělá gazdu již 40 let.
Francouz Patrick Schepens (vlevo) se Stanislavem Popelkou (80), který dělá gazdu již 40 let. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Pravý masopust neboli fašank se odehrává právě nyní, tři dny před Popeleční středou. Ta letos připadá na zítřek. Neopakovatelná atmosféra je vždy ve Strání na Uherskohradišťsku. Již 30 let se tam vrací Francouz Patrick Schepens (65).

Přijíždí s manželkou Annicke (51). „Žijeme v nejseverněji položené obci Francie Bray-Dunes u Severního moře. Byl jsem tam prezidentem folklorního festivalu, kde Straňané vystupovali, a hned mě nadchli,“ vzpomínal. Od té doby jinam v době masopustu necestuje.  „V tuto dobu je i karneval v Riu. Mám tam tolik přátel, že bych tam mohl být měsíc, ale vždy dám přednost Strání. Přirostlo mi to tu k srdci,“ řekl. Nechal si ušít kroj a naučil se i místní písničky. „Stal se jedním z nás. Gazdou, který s námi jde v čele průvodu a vede fašančáře. Fašank je pro něj prý víc než národní svátek Francie,“ řekl František Jankový (75) ze souboru Javorina. Fašank považují mnozí Straňané za největší svátek roku. Proč? „O Vánocích se chodí z kostela do kostela, ale při fašanku z hospody do hospody,“ usmíval se znalý starousedlík.

Zamiloval si kopce a slivovici
„Jezdíme sem ještě v létě na týden. Milujeme zdejší kopce, přírodu. Je to romantické. A pil jsem mnoho různých kořalek. Ale jedině ze slivovice mě nebolí hlava,“ tvrdí Patrick Schepens, bývalý šéf informačního centra. Jeho paní, zdravotní sestra, se již docela dobře domluví česky. „Učím se sama. Zdejší tradice se mi moc líbí. Mám ráda i vaše bílé víno,“ řekla.

Víte, že...
......dnes v poledne vyjde 10 až 15 skupinek chlapů a chlapců v krojích do ulic Strání? Obcházejí domy svých známých, zatančí mečový tanec Pod šable a gazdům lidé přivazují na dřevěný rožeň půllitry slivovice, klobásky a napichují slaninu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.