Masopustní masky ze Zákup: Dělají je jako jediní v Evropě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Masopustní masky ze Zákup: Dělají je jako jediní v Evropě!

Výroba jedné masky tradiční metodou trvá déle než týden.
Výroba jedné masky tradiční metodou trvá déle než týden. (Foto ČTK)

Původní masopustní masky z lepeného papíru už téměř všude vytlačily čínské plastové napodobeniny. Poslední tradiční výrobu v Evropě najdete v Zákupech na Českolipsku.

Masky se v Zákupech vyrábějí už 133 let. A technika zůstává stejná. „Útržky papíru prosycené škrobovým lepidlem se vymačkávají do formy v několika vrstvách, ty jsou minimálně tři,“ vysvětluje majitel firmy PVO Zdeněk Rydygr.

Vše se musí nechat důkladně proschnout, poté se skalpelem vyřezávají ústa, nos a oči. Teprve pak přichází na řadu malování. Vše je ruční práce, výroba jedné masopustní masky trvá déle než týden. Zákupští usilují o to, aby se výroba stala součástí národního nemateriálního dědictví tradiční a lidové kultury.

Za rok vyrobí několik tisíc masek. Cena za jednu se pohybuje od desetikorun až do tisícikorun. Obliba tradičního masopustu se každým rokem zvyšuje. „Lidé se začínají vracet k lidovým tradicím, což je dobře. Bylo by škoda, kdyby to zaniklo,“ říká Rydygr.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.