Do masopustu už jen 2 dny: V Jablunkově slavili Tučný čtvrtek | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Do masopustu už jen 2 dny: V Jablunkově slavili Tučný čtvrtek

Bez medvěda by nebyl žádný masopust.
Bez medvěda by nebyl žádný masopust. (Foto Aha! – Jablunkovské informační centrum, Profimedia.cz)

Aby byli podle masopustní tradice lidé po celý rok při síle, má se o Tučném čtvrtku jíst a pít. A to co nejvíce. Na Jablunkovsku si proto včera mastili pusy koblihami a zároveň se soutěžilo o nejlepší recept.

Ve Slezském Těšínsku, v oblasti zvané Gorolie, se koblihám neřekne jinak než krepliky. A ty prostě musí být. Tučný nebo Tlustý čtvrtek, jímž masopustní období startuje, se bez nich neobejde. Během této doby se má nezřízeně jíst, pít a tancovat. Každému se má doslova huba lesknout omastkem. Jedině tohle si mohli lidé splnit. I díky koblihám. O ostatní radovánky je toti letos připravil koronavirus...

Bezkontaktní klání

„Kvůli pandemii jsme klání ve výrobě krepliků nachystali bezkontaktně. Lidé je nosí do okénka místního informačního centra. Za ním si bude odborná porota ladit chuťové buňky a vybere nejpovedenější výrobek,“ vysvětlila ředitelka centra Gabriela Niedoba. Práce poroty není jednoduchá, protože na koblihy je na Jablunkovsku, kde se stále ctí tradice, specialista nejedna kuchařka či kuchař. Vítězný recept však hodnotitelé z řad pracovnic informačního centra a klubu důchodců prozradí až příští týden a tři nejlepší odmění.

30 gorolských krepliků

Potřebujete: *kilo polohrubé mouky *100 g droždí *lžičku soli *6 lžic cukru *¾ rozpuštěného másla *½ hrnku mléka do kvásku + ½ hrnku mléka až je hotový *2 vajíčka a 8 žloutků *2 malé panáky alkoholu.

Postup: Mouku dejte do mísy, přidejte cukr, špetku soli a promíchejte. Utvořte důlek, do kterého nalijte půl hrnku mléka, rozdrobené droždí a zlehka promíchejte s částí mouky okolo. Zakryjte utěrkou a nechte kvásek vzejít. Přimíchejte zbylé ingredience, vypracujte těsto. Vytvarujte krepliky a smažte je na sádle. Kdo ho nemá, tak na oleji. Plní se marmeládou, povidly nebo se obalují v cukru se skořicí.

Od neděle do středy

MASOPUST (lidově ostatky, fašank, voračky, voráčí, končiny či obecně karneval) je třítýdenní svátek, jakož i slavnostní období mezi Vánocemi a postní dobou. Zatímco jeho počátek, který nastává po svátku Tří králů, má pevné datum, tak jeho konec na Popeleční středu je závislý na datu Velikonoc, a končí tak v rozmezí od poloviny února do počátku března. Masopustní zvyky mají zřejmě původ v předkřesťanských slovanských oslavách konce zimy. A právě přípravou na masopust je tzv. tučňák neboli tučný čtvrtek.

Hlavní dny

Taneční neděle a pondělí

Masopust začínal masopustní nedělí, kdy se rodina scházela u bohatého obědu a poté mířila společně k muzice. Tancovalo se až do rána a pokračovalo se i v pondělí.

Maškarní úterý

Radovánky vrcholily v úterý maškarním průvodem. Maškary obcházely stavení a vyváděly různé taškařice.

Popeleční středa

O půlnoci se všichni rozešli domů, protože startovala Popeleční středa a s ní začal přísný předvelikonoční půst.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.