Skandál v Brně: Chtějí slavit na popravišti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Skandál v Brně: Chtějí slavit na popravišti!

Historik Luděk Navara.
Historik Luděk Navara. (Foto: Aha! – Jiří Nováček, ara)

Neúcta či netaktnost s nádechem provokace? V Brně chystají příští neděli oslavy masopustu. Chvályhodný počin má však vyvrcholit průvodem s pochováním basy ve věznici na Cejlu! Těžko přitom hledat místo, které by bylo v Brně větším symbolem lidského utrpení. 

V káznici byla mučírna a popravovali zde vězně nacisté i komunisté. Po válce zde oběsili samotní Češi na základě rozsudků mimořádných lidových soudů 74 lidí! Po únoru 1948 na Cejlu režim držel i politické vězně, například básníka Jana Zahradníčka nebo spisovatele Zdeňka Rotrekla. Do roku 1952 se na Cejlu političtí vězni i popravovali. Komunisté zde oběsili třeba Jana Křižana, otce pozdějšího scenáristy Jiřího Křižana.

Zvláštní projekt
Masopust má být součástí projektu Káznice žije, který organizuje občanské sdružení Tripitaka spolu s městským Turistickým centrem. „Respektujeme pietní charakter místa,otevíráme ale příležitost pro jeho rozvoj. Pro živé, nové a kreativní aktivity,“ řekl Aha! organizátor Pavel Strašák. „Program vyvrcholí na nádvoří káznice symbolickým pochováním basy a soutěžemi,“ uvedli organizátoři.

Neúcta k lidem
„Jde o obrovský skandál! Neúctu k lidem a vrchol nevkusu. Průvod masek na popravišti? To je podobné, jako by někdo pořádal karneval v Osvětimi, Jáchymově nebo Terezíně. Ale to by nikoho ani nenapadlo,“ řekl Aha! historik Luděk Navara (55).

Víte, že...
...o hrůzách káznice na Cejlu natočil v roce 1990 Jiří Křižan film Tichá bolest?

Seděl tu i Petr Bezruč
Bývalá káznice stojí v Brně mezi ulicemi Bratislavská, Soudní a Cejl. Jako věznice sloužila v letech 1784 až 1956. Před válkou zde byli zavřeni například Petr Bezruč nebo generál Radola Gajda. Za války rozlehlou káznici využíval český krajský soud, ale část byla vyčleněna pro ženské oddělení gestapa. Na dvoře nacisté během celé války popravili dva lidi.

Poslední poprava
Posledním popraveným politickým vězněm v káznici byl ironií osudu komunista Leopold Doležal z Brna-Židenic. Kat jej oběsil před 65 lety, 30. srpna 1952 v 5:31 ráno. Jeho příběh se vymyká ostatním. Doležal jako člen KSČ a SNB po válce schovával vysílačku a britského agenta. Neopatrností se ale prozradil. Komunisté mu »zradu« neodpustili a pověsili ho.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.