Narkobaron Guzmán: V tomhle pekle, zešílíš, Prcku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Narkobaron Guzmán: V tomhle pekle, zešílíš, Prcku!

Mexický narkobaron Joaquín Guzmán (61)
Mexický narkobaron Joaquín Guzmán (61) (Foto Profimedia.cz, inforgrafika Aha!)

Betonové kobky 2,1 na 3,7 metru s uzoučkými okny, stovky ocelových dveří, kamer a pohybových senzorů, věže s palebnými stanovišti. Vítejte ve vězení ADX Florence, nejstřeženějším americkém žaláři. Na místě, jež tamní muklové líčí jako »čistší verzi pekla«, stráví mexický narkobaron Joaquín Guzmán (61) s největší pravděpodobností zbytek života.

Někdejšího vůdce drogového kartelu Sinaloa už shledal newyorský soud vinným ve všech bodech rozsáhlé obžaloby včetně pašování drog, členství ve zločinecké organizaci, držení střelných zbraní a praní špinavých peněz. Rozsudek nad jen 168 cm vysokým mužem přezdívaným El Chapo neboli Prcek sice vynese porota až koncem června, experti ale nepochybují, že vyfasuje doživotí.
V takovém případě jej čeká pobyt v coloradském zařízení s přiléhavou přezdívkou Alcatraz Skalistých hor. Odtud prý už rozhodně neuteče, jak mívá ve zvyku.


Mrtvé emoce
Žalář ADX Florence je jediným federálním zařízením s tzv. supermaximální ostrahou (odtud pochází i jeho kratší označení Supermax) v USA, určen je pro nejhorší z nejhorších trestanců. Jsou jich zbruba čtyři stovky, mezi nimi na popravvu čeká třeba spolupachatel pumového útoku na bostonském maratonu (duben 2013) Džochar Carnajev (25).

Stejně jako ostatní i on přežívá v cele se zpevněnými betonovými stěnami a okýnky vybudovanými tak, aby nemohli zjistit, v jaké části komplexu se vlastně nacházejí. „To místo je vymyšlené tak, aby potlačilo veškeré vaše smyslové vnímání. Stáhnete se v něm jako želva do krunýře, vnitřně a emočně vás zabije. Vzhledem ke sterilnímu prostředí je to taková čistší verze pekla,“ popsal atentátník Raymond Luc Levasseur, který zde strávil pět let.



Děsivé ticho

„To ticho, protože vězni jsou na celách sami a prakticky se nestýkají, nahání hrůzu. Zažil jsem mnoho kriminálů, ale tenhle je nejděsivější. Je to místo určené k rozsévání utrpení,“ dodává někdejší bachař Robert Hood.

Samotka 23 hodin denně
V izolovaných celách tráví vězni až 23 hodin denně, s ostatními trestanci se setkají pouze krátce při vycházkách. Potížisty čeká pobyt v tzv. černé díře, tedy tmavých celách, které nepropouštějí žádný zvuk. Někdy tu jsou i celý den připoutáni k posteli.

S útěky má utrum...
Prcek je vyhlášený útěkář, z basy pláchl dvakrát. Po prvním útěku v roce 2001 byl po Usámovi bin Ládinovi nejhledanějším mužem světa – a současně díky penězům nabytým z drogových obchodů i zhruba 50. nejbohatším člověkem planety. Dopadli ho až v roce 2014, už o rok později ale pláchl znovu. Na svobodu odjel na motorce 1,6 km dlouhým podzemním tunelem vedoucím pod WC v jeho cele, únikovou štolu Guzmánovi vykutali jeho nohsledi.
Z patnáctihektarového areálu Supermaxu, obehnaného sérií čtyřmetrových plotů s žiletkovými dráty a chráněného odstřelovači, se dostane jen těžko. A i kdyby, narazí na po zuby ozbrojené patroly se psy bojových plemen pohybující se v rozsáhlém okolí komplexu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.