Boj proti absentérům! Andrej Babiš: Nepřijdu z rodinných důvodů!...a jel na lyžovačku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Boj proti absentérům! Andrej Babiš: Nepřijdu z rodinných důvodů!...a jel na lyžovačku

Babiš vytáhl ženu a děti do Francie na lyžovačku.
Babiš vytáhl ženu a děti do Francie na lyžovačku. (Foto Instagram, ara)

Pod svícnem je největší tma. Takové přísloví jako by teď platilo pro hnutí ANO. Předseda Sněmovny Radek Vondráček (45, ANO) vytáhl do boje proti častým omluvenkám poslanců. Co na to premiér Andrej Babiš (64, ANO)? Tento týden poslal do Sněmovny omluvenku z rodinných důvodů. Nic vážného se ale nestalo. Jen vytáhl ženu a děti do Francie na lyžovačku. 

Omluvenky-neomluvenky poslanců jsou často terčem kritiky. Tento týden prošlo usnesení, že pokud se poslanci neomluví z jednání dolní komory nebo výborů, posoudí situaci organizační výbor a výtečník přijde za dvě »áčka« o půlku platu, za čtyři neomluvené dny dokonce o celý plat, který je minimálně 82 tisíc korun.

Vondráček navrhuje ještě další změny. Chce, aby bylo v zákoně o jednacím řádu vysvětleno, co je řádná omluva. Často se totiž stává, že poslanci prostě pošlou omluvenku jen tak, bez udání důvodu. Případně napíše ty rodinné bez jakéhokoliv opodstatnění.


Nepracuješ? Nic nedostaneš!

To se Vondráčkovi nelíbí. „Měla by to být skutečně omluva, která má souvislost s výkonem funkce. Což může být i účast na nějaké společenské akci, při kterých poslanec nebo poslankyně zastupuje Sněmovnu, pietní akt, nebo když se jedná o pracovní cestu či zahraniční cestu, která souvisí s jeho mandátem,“ řekl Aha!.
Chce také, aby tyto důvody – například zdravotní – zákonodárci doložili. „Když někdo uvede rodinné důvody, že je prostě s rodinou, tak je to jeho rozhodnutí a pak musí akceptovat to, že ten daný den nedostává plat. To je, myslím, fér pro všechny,“ dodal.

Rodinné důvody ve Francii

To asi netušil, že to, proti čemu bojuje, »provozuje« i sám premiér a šéf jeho hnutí Andrej Babiš, jehož manželka Monika Babišová (44) v těchto dnech plní sociální sítě fotkami z lyžovačky ve francouzských Alpách.
Je však pravda, že i kdyby se Babišův případ rozhodl Vondráček řešit, takzvaně by nepochodil. Ač je totiž předseda vlády poslancem, plat od Sněmovny nebere a podle Vondráčka jeho aktivity, aby se krátil plat, podporuje. Babiš dostává plat coby premiér, takže by mu nebylo co zkrouhnout. Stejně jako ostatním ministrům-poslancům, kteří jsou přitom kritizováni, že nechodí na takzvané interpelace.

Premiér hlasuje ve 33 procentech...
Premiér Andrej Babiš moc vzorným poslancem není. Od začátku volebního období premiér na schůzi hlasoval jen 697krát z více než 2000 hlasování. A zúčastnil se tak hlasování pouze z 33 procent. Na druhém místě v počtu absentérů je nejstarší poslanec a exšéf TOP 09 Karel Schwarzenberg (81). Ten byl jen na 41 procentech hlasování. Za Babišovu neúčast na hlasování stojí i jeho vládní povinnosti. Premiér ale nedostává dva platy, nýbrž jen peníze za premiérování. V současné době mu na účet chodí 221 200 korun. Stejně jako předsedům Senátu a Sněmovny.

Premiér Babiš lituje vstupu do politiky. Je prý ale pyšný na to, co dokázal:



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.