Konec vizovického nejedlého pečiva? Figurky nemá kdo upéct | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Konec vizovického nejedlého pečiva? Figurky nemá kdo upéct

RYBA – symbol mlčenlivosti, nadělovala se tchyním.
RYBA – symbol mlčenlivosti, nadělovala se tchyním. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Slivovice a místní ozdobné pečivo patří neodmyslitelně k Vizovicím na Zlínsku. Znají ho po celém světě. Bohužel, nyní hrozí, že jeho výrobě zvoní hrana.

Toto řemeslo se v řadě rodin dědilo z generace na generaci. „Výzkumem jsem přišla na 31 místních, kteří se výrobou dříve zabývali. V sedmdesátých letech 20. století jich bylo 25 a dnes už jen osm! Někteří už přesáhli osmdesátku. Na předvádění do muzeí a na jarmarky jezdí jen tři,“ uvedla etnografka Muzea jihovýchodní Moravy Jana Koštuříková (43). Letos však budou obě strany i o tyto akce ochuzeny.

Dobrý přivýdělek
Valašsko bylo chudé a vizovičtí pekaři pekli kromě chleba figurky z kynutého těsta. Byl to přivýdělek. „Zákazníci si ale posteskli, že děti je hned sní, aby pekli něco menšího a trvanlivějšího,“ vysvětluje Jana Koštuříková. A tak vzniklo nejedlé pečivo jen z vody a mouky.

Pekařské klany
K nejznámějším pekařským rodinám patří Lutonští. Jeden z prvních zakladatelů byl Alfons Lutonský (*1879 až †1972). K významným patřila také rodina Kalivodova, Halova, Pšenčíkova či Zádrapova. Mnozí z tvůrců získali titul Mistr lidové umělecké činnosti.

Třicet čtyři vzorů
Pečivo měli zpočátku lidé jen ve Vizovicích a okolí. Díky formanům a podomním obchodníkům se rozšířilo. „Dodnes se v něm odráží symbolika. Každé zvířátko něco znamená. Je 34 vzorů,“ dodala etnografka.

Víte, že...
...z kila mouky se vyrobí šedesát až sedmdesát zvířecích figurek?

Pečení odkoukala Jana Návratová (62) od babičky a mamky
Výrobě pečiva se už roky věnuje Jana Návratová (62) z Vizovic. Je už třetí generací rodu. „Hodně času v dětství jsem trávila u babičky Marie, která se pečivem zabývala, a líbilo se mi to,“ řekla. „Babička vyprávěla, jak k pekařům chodívala s dalšími ženami pomáhat a pak pečivo ve 30. letech minulého století jezdily v nůších prodávat do okolí. Babička to naučila snachu – moji mamku, Ludmilu Kalivodovou (86). Ta to dělá dodnes, více než 60 let,“ říká pyšně paní Jana. I se sestrou se to zase naučily od ní. Deset let se tím živila. Jezdila na jarmarky, předváděla v muzeích. Dnes už to dělá jen pro radost.

Místo očí koukol aneb Recept od Jany
POTŘEBUJETE: Těsto se dělá z půl kila mouky a dvou deci vody.
POSTUP: předmíchá se v robotu a pak dvě hodiny poctivě zpracová ručně • zvířátka se tvoří pomocí nožíku, nůžek, pinzety • oči jsou ze semínek koukole, rybí z čočky • výtvory se pak nechají na plechu oschnout • před upečením se potřou rozkvedlaným vajíčkem a dají zapékat • trvá to tři hodiny, zpočátku na 50 °C, pak na 100.



Přečtěte si
mbmb
11. 4. 2020 • 05:25

na kazdem skolnim vylete,hrady a zamky ,Uva se za 1kc dalo koupit zviratko z tohoto testa. A pozdeji v 90.letech vysly knihy s navodem na testo i figurky. Zadna Veda to neni patri tam i ocet mimo soli a daji se vyrobit velikonocni i vanocni vence .A testo se Susi v obycejne troube ,zabava pro deti lepsi jak sliz ci plastelina

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.