Před 70 lety poslal sovětský diktátor na smrt 9 lékařů: Chtěli otrávit Stalina? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Před 70 lety poslal sovětský diktátor na smrt 9 lékařů: Chtěli otrávit Stalina?

Stalin
Stalin (Foto ara)

Právě uplynulo 70 let od okamžiku, kdy sovětský list Pravda 13. ledna 1953 odhalil tzv. Spiknutí lékařů. „Hanební špioni a vrahové v maskách profesorů a doktorů si vzali za úkol připravit o život prominentní osobnosti veřejného života,“ zněl text. Šlo o poslední Stalinovu čistku, nechal zavřít a mučit devět převážně židovských lékařů, kteří mu měli usilovat život.

Proces byl vrcholem Stalinových paranoidních stavů. Na šibenici posílal nejen odpůrce, ale i své věrné stoupence, u kterých měl pocit, že mu jdou po krku. Židé byli první na mušce... Koncem roku 1951 přišel Stalina prohlédnout jeho osobní lékař Vladimír Niktič Vinogradov. „Odpočívejte, nekuřte a zmírněte alkohol. Spěte a vyvarujte se stresu,“ doporučil generalissimovi, avšak se zlou se potázal. „Běžte pryč, běžte pryč. Lenina jsme takhle nechali odpočívat, aby se nám nepletl do práce. Takhle mě chcete uklidit?“ řval nepříčetně.

Dokonalý intrikán

A bylo dusno. Stalin brunátněl a křičel, že doktoři už zabili dva členy politbyra Ščerbakova (†1946) a Ždanova (†1948), že je otrávili! Vinogradov se ale zaručil, že kolegům důvěřuje a že je to nesmysl. Stalin doktora vyhodil a ve své choré mysli ihned zosnoval teorii spiknutí. Trpěl vysokým tlakem, prodělal infarkt, vinou kornatění tepen se blížila demence. Vytáhl tři roky starou (udavačskou) lékařskou zprávu, kdy doktorka Lidija Tymašuková obvinila své kolegy, že špatně léčí Andreje Ždanova. Stalin elaborát tehdy založil s tím, že je mu Ždanov už k ničemu, ať klidně zemře (podlehl infarktu v kombinaci se silným alkoholismem, i když jedna z hypotéz tvrdí, že mu Stalin pomohl). Teď se to ale hodilo. Rok 1952 následně věnoval stíhání elitních lékařů, na podzim je obvinil, v lednu vyšly články v novinách. Tymašukové dal Leninův řád, že »konspiraci západních židovských agentů« odhalila, a doktory pozavíral. Noviny tiskly oslavné články i básně o odvážné lékařce a veřejnost měla pocit, že teroristické skupiny chtěly vedení země vyvraždit jako liška kurník.

2 miliony Židů do gulagu

Podle historika Radzinského Stalin takto konsolidoval zemi před třetí světovou válkou, židovské menšiny (2 miliony sovětských Židů) chtěl poslat do nově vybudovaných táborů (gulagů). „Musíme chránit náš národ,“ psaly noviny. Rozpoutalo to pochopitelně vlny antisemitských nálad. „Lidé odmítali chodit k židovským lékařům, ve vzduchu byl cítit pogrom. Šířily se zvěsti, že z důvodů ochrany židovského obyvatelstva se na Sibiři chystají tábory, aby tam byli ochráněni před nenávistí,“ vypověděla Natalija Rapoportová, dcera jednoho z obviněných doktorů. Stalin každým činem vrhal zemi do chaosu, byl to systém jeho vlády, udržovat společnost ve strachu. Když v březnu 1953 zemřel, lékaři byli propuštění. Po dlouhých mučeních, výsleších a psychické likvidaci. Jeho poslední zinscenovaný proces neměl naštěstí oběti. Lidé už je ale nepřijali.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.