Před 80 lety vznikl v Buzuluku československý polní prapor... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Před 80 lety vznikl v Buzuluku československý polní prapor...

Českoslovenští vojáci po ústupu z poraženého Polska.
Českoslovenští vojáci po ústupu z poraženého Polska. (Foto VHÚ)

Prošli internací a sovětskými gulagy. Až v roce 1942 Stalin povolil, aby Čechoslováci zformovali v Buzuluku novou jednotku. Většina ji zná pod názvem Svobodova armáda. Co ale také komunistická propaganda skrývala?

Jádro praporu tvořili vojáci Československého legionu. Ten utvořili emigranti v Polsku, kteří odešli po okupaci Čech a Moravy v roce 1939. Krátce bojovali s Německem, po porážce Polska ustoupili do Sovětského svazu. Část se londýnské exilové vládě podařilo přesunout do Francie, zbytek čekala internace a některé dokonce gulagy. Stalin změnil názor až po té, co Hitler napadl v roce 1941 Sovětský svaz a pak povolil vznik nové jednotky.

Budováni u Uralu

Jednotka se budovala od počátku roku 1942 v uralském Buzuluku. Vedle vojáků legionu se do ní hlásili i dobrovolníci. Do města podle historiků přijížděli celé rodiny, mnohdy v zoufalém zdravotním stavu. Oficiálně byl 1. československý samostatný polní prapor zformován až 15. července 1942. Velitelem byl Ludvík Svoboda (*1895 – †1979), pozdější československý prezident, podle něj armádu pak komunistická propaganda také neoficiálně pojmenovala.

Dostali atrapy

Co už propagandistické texty nezmiňovaly, bylo třeba to, že prapor zprvu na tisíc mužů dostal jen 50 pušek. Zbytek měl dřevěné atrapy, které posloužily hlavně k pobavení místních dětí. Pořádnou výzbroj dostali vojáci až na podzim. Rok po zahájení výcviku, na počátku roku 1943, pak bylo 974 mužů a žen odveleno na frontu.

Sokolovský křest ohněm

Protože železnice válka zničila, pochodovali vojáci ze stanice Valjuki 350 kilometrů do Charkova na dnešní Ukrajině a odtud do Sokolova. A zde si prošli křestem ohněm. Nezkušení vojáci sedali na lep německým lstem, prozrazovali své pozice, kvůli roztříštěné komunikaci se komplikoval i ústup. Historie ale její účastníky oslavovala jen jako hrdiny. 10 buzuluk pochod Pochod na frontu probíhal ve sněhu a v noci.

Ženy, Židé i Rusíni

Svoboda bral do praporu pestrou skladbu uchazečů. Do sboru se hojně hlásili Židé, tehdejší podplukovník bral i ženy, i když to nebylo v souladu s regulemi československé armády. Přidala se také řada Rusínů, kteří před Němci prchli z Podkarpatské Rusi. Další členové se připojovali s tím, jak vojáci s Rudou armádou postupovali na západ.

Pod popraveným Píkou

Více než Svobodova armáda se možná mělo říkat Píkova armáda. Právě generál Heliodor Píka (*1897 – †1949), později komunisty popravený, se Svobodou jednotku budoval a dokonce prezidenta Edvarda Beneše varoval, že Sověti nestojí o svobodné Československo. To ale na jeho politiku nemělo žádný vliv.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.