Poslední účastník bitvy o Británii (103): Po 82 letech... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Poslední účastník bitvy o Británii (103): Po 82 letech...

Šťastný Ir je posledním pilotem z bitvy o Británii.
Šťastný Ir je posledním pilotem z bitvy o Británii. (Foto Twitter, scom)

Před 82 lety pomáhal za jeho kniplem bránit vlast před nálety Hitlerových vojsk. Teď se poslední žijící »domácí« stíhač RAF , který se bitvy o Británii osobně zúčastnil, znovu shledal s jedním ze svých strojů – »hurikánem«.

John »Paddy« Hemingway (103) narukoval do královského letectva RAF v roce 1938. Přidělen byl k 85. peruti ve Francii. Během bitvy o Británii byl každý den v oblacích, kde bránil svou vlast. V červenci 1941 obdržel ocenění za zničení dvou bombardérů. Podílel se také na plánování Dne D, měl však i štěstí – celkem pětkrát byl sestřelen, pokaždé ale vyvázl!

Šťastný Ir

„Jednou byl sestřelen v Lamanšském průlivu, což by za normálních okolností znamenalo rozsudek smrti, ale on se zachránil. Ne nadarmo mu přezdívali šťastný Ir,“ nechápavě kroutí hlavou jeho syn Brian, který nemohoucího letce pomohl dopravit na letiště Casement, kde na něj u příležitosti jeho 103. narozenin čekalo překvapení – letoun Hawker Hurricane, se kterým bránil vzdušný prostor nad Anglií před Hitlerovými piloty! John se tak ještě jednou mohl pokochat pohledem na svůj stroj v oblacích, kam jej spolu s dalším historickým letounem, bombardérem Lancaster, doprovodila irská akrobatická letka Silver Swallows.

Víte, že...

...z českých stíhačů RAF zůstává naživu už jen armádní generál Emil Boček, od stovky jej dělí už jen 7 měsíců?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.