Zbylo vyluxované volební konto: Středula utratil 5 milionů a odstoupil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zbylo vyluxované volební konto: Středula utratil 5 milionů a odstoupil!

Josef Středula před debatou na ČT, při které oznámil svoje odstoupení z prezidentského klání.
Josef Středula před debatou na ČT, při které oznámil svoje odstoupení z prezidentského klání. (Foto: ČTK, Archiv Blesku)

Dostal miliony na kampaň a skoro všechno utratil. Josefu Středulovi (55), který svoji prezidentskou kandidaturu »odpískal« v neděli, zbyly na transparentním účtu pouze drobné.

Stát se prezidentem není levná záležitost z hlediska nákladů na kampaň a každý uchazeč o hlavu státu musí mít zřízený transparentní volební účet, na kterém jsou vidět příchozí a odchozí platby. Šéf odborářů dokázal při své cestě na Hrad vybrat téměř 10 milionů korun. V posledních dvou týdnech pak Středula utratil značné částky.

Propagace a předměty

Například focení ho vyšlo na 520 tisíc, tiskoviny na 360 tisíc, reklamní předměty na 420 tisíc a kvantitativní průzkum na 170 tisíc korun. Loni 29. prosince Středulovi dorazilo na transparentní účet 5 milionů korun od miliardáře Richarda Benýška (55) a ve stejný den je pak na tomto kontě vidět odchozí platba 2 178 000 korun, která se podle uvedeného popisku týkala kontaktní kampaně. Letos 5. ledna pak šéf odborářů utratil z účtu 1 200 000 korun za vedení kampaně. Den po oznámení odstoupení z boje o Hrad ještě odešlo z konta 220 tisíc korun na stejný účel. Podle Středuly se z těchto peněz platila především práce jeho týmu.

Drobné na charitu?

Šéfovi odborů zbylo ke včerejšku na transparentním kontě 3625 korun. „Že vám není hanba sebrat prachy a na charitu nic nenechat,“ vytkl Středulovi jeden z přispěvatelů skutečnost, že charita by od něj dostala jen drobné. Podle zákona se totiž zbylá částka převede na veřejně prospěšný účel (například sociální, zdravotní, sportovní, ekologický, kulturní). O tom kolik peněz a kam se pošle, rozhodne samotný uchazeč. Šéf odborů se ovšem neobává, že by ho tato věc nějak reputačně poškodila. „K tomu skutečně není důvod. O tom, jak byly peníze na kampaň využity, se dá vyčíst z mého transparentního účtu. Vše, co bylo třeba uhradit, jsme uhradili a na konci celého zúčtování nebude žádný dluh. Všechny podmínky dané zákonem samozřejmě splním,“ řekl Aha!.

Kontrola musí být

Zda věci v rámci financování volebních kampaní probíhají podle zákona, v Česku kontroluje Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, který byl zřízen 1. ledna 2017. Tomu musí prezidentští kandidáti do 90 dnů po skončení voleb zaslat veškeré informace o účetnictví a financování volební kampaně.

Dva typy účtů

Existují dva typy transparentních kont – zvláštní a volební. Zvláštní účty má povinnost si zřídit každá politická »partaj« pro různé účely, jako třeba příspěvky ze státního rozpočtu nebo placení vlastních zaměstnanců. Volební účet se pak zřizuje po dobu volební kampaně pro její financování. Na obou účtech je třeba uvádět účel plateb. Přestože zákon o politických stranách nespecifikuje přesný obsah takového sdělení, je nutné, aby z popisu účelu transakce bylo jasné, co se z ní platilo.

Kolik můžou utratit

Celkové výdaje jednotlivých kandidátů v prezidentských volbách nesmí přesáhnout 40 milionů korun v případě prvního kola volby. Pokud uchazeč postoupí do druhé kola, částka se zvyšuje na maximálně 50 milionů korun.

Přečtěte si
AHel
17. 5. 2023 • 11:22

Středula je proti vládě a jejich zlodějinám, tak na něj musíte něco vytáhnout, že se nestydíte!!!

va45
16. 1. 2023 • 01:33

To jste se ptal těch pravích co nezažili komunismus a bývalého komunistu Pavla co byl lampasáka.

oldedek
11. 1. 2023 • 15:27

Jsem "důchodec" a na mě už tak moc nezáleží, své jsem si už "odžil". Proto jsem se zeptal všech mých mladých (od 20 do 30 let) a i když jsem chtěl volit hezké děvče - volím generála Petra a ještě Pavla ..

S úctou všem ostatním

Rojšl Jaroslav

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.