Středula složil zbraně: Podle expertů tím Nerudové nepomůže | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Středula složil zbraně: Podle expertů tím Nerudové nepomůže

Josef Středula
Josef Středula (Foto ara)

Chtěli jste dát svůj hlas šéfovi odborů Josefu Středulovi (55)? Máte smůlu! V nedělní superdebatě České televize totiž šokoval, když řekl, že z volby odstupuje. A ponoukl své potenciální voliče, aby dali hlas Danuši Nerudové (44). Jenže, komu jeho hlasy skutečné pomohou?

„Jsem přesvědčen, že... má sociální cítění,“ řekl o ní a bývalá rektorka mu pak poděkovala. Středula, kterému průzkumy přisuzovaly podporu v jednotkách procent, svoje odstoupení odůvodnil tím, že nechce, aby vyhráli ani Andrej Babiš (68, ANO), ani Petr Pavel (61) – oba jsou spojováni s komunistickým režimem. Podle analytiků, které kontaktoval deník Aha!, ale levicoví voliči, kteří upírali zraky ke Středulovi, mají nejblíž právě k Babišovi a tomu to možná »hodí« i pod vlivem rozsudku, který expremiéra zprostil obžaloby v kauze Čapí hnízdo.

„Mladí voliči ho možná poslechnou a budou volit paní Nerudovou, ale zbytek má blíž k Babišovi,“ mínil politolog Lukáš Jelínek. Podobně pak mluví i jeho kolega Josef Mlejnek. „Možná se spíše přikloní k Andreji Babišovi, zvlášť po osvobozujícím rozsudku, k někomu jinému z kandidátů, nebo třeba nakonec vůbec nepůjdou volit,“ podotkl. Ani expert Vlastimil Havlík neočekává nějaké zásadní posílení Nerudové. „Podle dat, které jsou k dispozici, nelze očekávat zásadní přeliv voličů od Josefa Středuly k Danuši Nerudové, ale spíše rozdělení mezi více kandidátů, přičemž nejvíce zřejmě k Andreji Babišovi, a také přesun k nevoličům,“ uvedl pro ČTK.

Víte že...

...v obálkách s hlasovacími lístky najdete i ten Středulův? Hodíte-li ho však do urny, půjde o neplatný hlas, protože se z volby oficiálně stáhl.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.