UŽ ZÍTRA A V SOBOTU! Jak správně zvolit prezidenta | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

UŽ ZÍTRA A V SOBOTU! Jak správně zvolit prezidenta

Prezidentské volby 2023
Prezidentské volby 2023 (CNCenter)

Už zítra v Česku začíná boj o Hrad. Potřetí v historii tak máme možnost vybrat si novou hlavu státu přímo. A aby váš hlas nepropadl, přináší deník Aha! pět důležitých informací k prezidentské volbě.

1) Kdy a kde se volby konají?

Šéf Senátu Miloš Vystrčil (52, ODS) vyhlásil termín prvního kola prezidentských voleb na pátek 13. ledna od 14 do 22 hodin a v sobotu 14. ledna od 8 do 14 hodin. Jako vždy lidé hlasují podle místa trvalého bydliště, pokud nemají vyřízený voličský průkaz. S ním totiž lze volit kdekoliv. Adresa volebního okrsku je uvedena na hlasovacích lístcích, které jste obdrželi do schránek. Pokud na nich informace není uvedena, stačí zavolat nebo se podívat na stránky vaší obce či města.

2) Kdo hlasuje a co potřebuje?

Volit může každý Čech s volebním právem. Vhodit obálku do urny tak může osoba starší 18 let nebo ta, která dosáhne plnoletosti nejpozději druhý den voleb. Budete potřebovat občanku nebo pas. Bez dokladu nelze odvolit. Pokud jste ztratili doklad nebo vám propadl, máte ještě šanci lístek do urny vhodit. Je totiž možné požádat o vydání tzv. rychloobčanky na radnici, kde s tím budou počítat i v sobotu dopoledne. Pokud jste do schránky obdrželi lístky, lze si je přinést. Nemáte-li je (anebo jste je ztratili), dostanete je ve volební místnosti po odškrtnutí ze seznamu voličů.

3) Kdy je hlas platný a neplatný?

Hlasovací lístek je platný, pokud ho za plentou vložíte do úřední obálky a poté do urny. Pozor, dává se tam pouze jeden hlasovací lístek, jinak je volba neplatná. Na lístku se nic nekroužkuje ani nezaškrtává. Pokud lístek ohnete a vložíte do obálky, nemá to vliv na platnost, a to pokud jsou z něj patrny všechny potřebné údaje. Volba je platná, i kdyby byl částečně pomalovaný či natrhnutý. A co je neplatný hlas? To je například zcela přetržený lístek a ten, co není vložen do úřední obálky.

4) Jak je to s druhým kolem?

Dvoukolovou prezidentskou volbu budeme mít tehdy, pokud ani jeden z kandidátů nezíská v prvním kole víc než 50 % hlasů, což je více než pravděpodobné. Do druhého kola poté postoupí dva kandidáti s největším počtem. U případného druhého kola, které proběhne 27. a 28. ledna, ve stejných časech jako to první, už ale hlasovací lístky domů nedostanete. Obdržíte je přímo ve volební místnosti.

Osmička prezidentských kandidátů na prezidenta

Video se připravuje ...

5) Kdo všechno kandiduje?

Ministerstvo vnitra zaregistrovalo oficiálně devět prezidentských kandidátů. Češi ale nakonec budou vybírat jenom z osmi uchazečů. Adept s číslem 3 Josef Středula (55) se totiž v neděli rozhodl odstoupit. V boji o Hrad tak zůstali:

č. 1: PAVEL FISCHER (57), senátor

č. 2: JAROSLAV BAŠTA (74), poslanec SPD

č. 4: PETR PAVEL (61), bývalý předseda vojenského výboru NATO

č. 5: TOMÁŠ ZIMA (56), bývalý rektor Univerzity Karlovy

č. 6: DANUŠE NERUDOVÁ (44), bývalá rektorka Mendelovy univerzity 

č. 7: ANDREJ BABIŠ (68), šéf ANO

č. 8: KAREL DIVIŠ (46), podnikatel

č. 9: MAREK HILŠER (46), senátor

Covid hlasování

Do včerejších 17 hodin mohli lidé, kteří jsou v izolaci kvůli covidu, hlasovat jako první. Stát jim, jako při minulých volbách, umožnil odevzdat hlas z aut na takzvaných drive-in stanovištích. Pět jich bylo připraveno v Praze, po jednom pak v každém z okresů. Podle dat byl ale zájem minimální.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.