Britové se loučí s královnou Alžbětou II.: Pokoj vaší duši, madam | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Britové se loučí s královnou Alžbětou II.: Pokoj vaší duši, madam

Princ George a princezna Charlotte na pohřbu své prababičky
Princ George a princezna Charlotte na pohřbu své prababičky (ČTK)

Den D je tady. Dnes se ve Velké Británii, ke které se budou upínat oči všech lidí světa, zastaví život. Britové pohřbí svoji milovanou královnu Alžbětu II. (†96), která panovala neuvěřitelných 70 let.

Odhaduje se, že v ulicích Londýna se sejde na milion příznivců královské rodiny, aby vzdali hold Jejímu veličenstvu. Bezpochyby půjde o silnou podívanou – během smutečního průvodu a přenášení rakve bude odbíjet ikonický zvon Big Ben a každých šedesát sekund se ozve čestná salva.

„Myslím, že průvod nebude mít v našich životech obdoby,“ řekl velitel armády, generál sir Patrick Sanders. Mimochodem, pro Anglii půjde o první státní pohřeb po skoro 60 letech, kdy skonal bývalý premiér země Winston Churchill (†90). Navíc se spekuluje, že za rakví by mohl jít i teprve devítiletý princ George, po svém otci druhý následník trůnu. Jednalo by se tak o jeho první královskou povinnost. Rodiče William (40) s Kate (40) jsou sice na vážkách, podle Daily Mailu ale poradci z paláce tlačí na to, aby Goerge babičku vyprovodil. „Jednalo by se prý o silný symbolický vzkaz celé monarchii,“ píše DailyMail.

Premiér Fiala dorazil do Velké Británie

Video se připravuje ...

Rakev uloží dvakrát

Ihned po uložení rakve s Alžbětou II. do královské hrobky kaple svatého Jiří na hradě Windsor, které natočí televizní kamery, dojde k jejímu opětovnému vytažení, píše britský Daily Mail. Po vypnutí kamer je totiž naplánovaný soukromý obřad pro rodinu, při kterém bude panovnice uložena spolu se svým manželem Philipem (†99), jejími rodiči a sestrou.

Vnoučata královny drží stráž u rakve babičky Alžběty II.

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.