Smutné uvědomění: První svátky bez královny Alžběty II. | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Smutné uvědomění: První svátky bez královny Alžběty II.

Poslední štědrodenní poselství Alžběty II.
Poslední štědrodenní poselství Alžběty II. (Foto Profimedia.cz)

Britskou královskou rodinu čekaly Vánoce, jaké dosud nezažila – první svátky bez Alžběty II. (†96). Hlava rodu odešla v září, oficiálně z přirozených příčin, objevily se ovšem i spekulace o krátkém boji s rakovinou kostní dřeně.

Poslední dvoje Vánoce se kvůli covidu a chřadnoucímu zdraví královny slavily ve Windsoru, předloni ještě i Phillipem (†99), loni už jen s Alžbětou. A letos nový král Karel III. (74) s chotí Camillou (75) sezval nejbližší rodinu na jeho oblíbený zámek Sandringham. „V neděli 25. prosince se Jeho Veličenstvo král v doprovodu členů královské rodiny zúčastní ranní bohoslužby,“ oznámil palác. Při procházce od kostela sv. Máří Magdaleny se pozdraví s příznivci a následně je čeká rodinný oběd s pečenou krůtí pečínkou a dalšími tradičními dobrotami britské kuchyně. Počítá se, že u sváteční tabule zasednou s rodinami syn William (40), sestra Anne (72) a bratr Edward (58), nad účastí skandály zatíženého bratra Andrewa (62) se vznášejí otazníky, syn Harry (38) očekáván není…

Lidé sledují přenos pohřbu královny.

Video se připravuje ...

Karla III. čekala první králova řeč

A ještě jedna nová povinnost čekala na krále Karla III. – poprvé promluvit k poddaným v tradičním vánočním poselství. To v posledních 70 letech obstarávala jeho matka Alžběta (vynechala jedinkrát, v roce 1969 – pozn.). Karel se tak měl stát vůbec prvním anglickým králem s možností televizního proslovu o Štědrém dnu. Předešlí monarchové Jiří V. a VI. totiž promlouvali k národu jen prostřednictvím rádia a Eduard VIII. během své jen 327 dnů trvající vlády Vánoce nezažil… Královští experti předpokládali, že se Charles nepochybně zamyslí nad ztrátou své matky a jejím odkazem a směřováním monarchie. „V těch deseti minutách se musí pokusit podnítit a inspirovat zemi, která čelí mnoha problémům a těžkostem, a také oslovit ostatní národy Commonwealthu,“ neslo se z palácových zdrojů. Podle těch měl ztratit slovo i o Harrym a Meghan, kteří docela nedávno poplivali rodinu a monarchii v šestidílném dokumentu na Netflixu a další bombu se chystají odpálit zkraje ledna, kdy vyjde princova autobiografie Spare (Nadbytečný).

Úmrtí 2022: Kdo ze slavných nás tento rok opustil?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.