Emotivní den v Edinburghu: Princové s králem na stráži | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Emotivní den v Edinburghu: Princové s králem na stráži

Král Karel III. při skotském rozloučení s královnou Alžbětou
Král Karel III. při skotském rozloučení s královnou Alžbětou (Reuters)

Šlo o zhruba jen 20 minut během večera, při kterých ale jediné oko nezůstalo suché. Král Karel III. (73) spolu se svými třemi sourozenci absolvoval v edinburghské katedrále svatého Jiljí bohoslužbu za zesnulou Alžbětu II. (†96).

V historii britské královské rodiny šlo teprve o třetí vigilii princů za nebohého vladaře. Vůbec poprvé se uskutečnil podobný obřad v roce 1936 po skonu krále Jiřího V. (†70). Druhá vigilie se konala v roce 2002 po smrti královny matky Alžběty (†101). A do třetice došlo i na jednu premiéru – vůbec poprvé se totiž obřadu účastnila i žena. V tomto případě šlo o královninu jedinou dceru, princeznu Anne (72). K rakvi přišla v doprovodu svých bratrů, princů Edwarda (58) a Andrewa (62), kteří kráčeli za novým králem Karlem III. (73). Ten během smutečního obřadu, který trval asi 20 minut, stanul v čele rakve a nejen na něm bylo vidět, jak moc se musí přemáhat, aby nad smrtí milované panovnice i matky nezaplakal. I tak ale nejedna slza ukápla...

Koruna (2016-2022): Seriál sleduje politické soupeření a osobní životy za vlády královny Alžběty II. a události, které určovaly dějiny druhé poloviny 20. století.

Video se připravuje ...

Proplakaná noc

I kdyby však Charles plakal o sto šest, nebyl by sám. U rakve se dojaly tisíce návštěvníků, kteří do katedrály proudili celou noc, fronty se táhly až do dálky pěti kilometrů – vždyť někteří na místě čekali už od sedmi hodin ráno, aby se mohl panovnici naposledy poklonit.

Věděla, že se nevrátí!

Když se v létě, údajně kvůli problémům s mobilitou a pouze dočasně, odstěhovala královna z Winsdoru na zámek Balmoral, věděla prý, že se už zpět nevrátí! S takovým tvrzením přišla britská expertka na královskou rodinu a editorka prestižního magazínu Vanity Fair Katie Nichollová. „Věděla, že se nevrátí. Myslím, že chtěla do milovaného Balmoralu, aby tam mohla v klidu odejít,“ řekla v rozhovoru pro britskou TV stanici BBC. „Na to místo měla spoustu hezkých vzpomínek... Myslím, že Balmoral byl jediným místem, kde skutečně mohla nechat korunu před branami a být v jiné roli: matky, babičky, prababičky,“ dodala odbornice.

Královna (2006): Držitelka Oscara Helen Mirren podává nezapomenutelný výkon ve filmu Královna, provokativním příběhu jedné z největších tragédií naší doby - náhlé smrti princezny Diany.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.