Hepčí, královno! Jak Neil Armstrong poprskal Její Veličenstvo? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Hepčí, královno! Jak Neil Armstrong poprskal Její Veličenstvo?

Posádka Apolla 11 u královny Alžběty II. Vinou sychravého londýnského podnebí tehdy nastydli a kýchali. Zleva Michael Collins, Neil Armstrong a Buzz Aldrin.
Posádka Apolla 11 u královny Alžběty II. Vinou sychravého londýnského podnebí tehdy nastydli a kýchali. Zleva Michael Collins, Neil Armstrong a Buzz Aldrin. (Foto AP, AFP, Getty, ara)

Audience u královny podléhaly vždy přísnému protokolu. Hosté se mají uklonit, mladší dámy případně udělat drobné pukrle, královna mluví jako první, nesmějí se jí dotýkat, je toho dlouhý seznam. Když ovšem přijeli na návštěvu astronauti, bylo veselo. Americká posádka Apolla 11, první lidé na Měsíci, v říjnu 1969 způsobili drobné faux pas, resp. přímo Neil Armstrong.

Nejenže kýchl Alžbětě II. do obličeje, ale při následné omluvě se navíc rozkašlal. Královna zvedla ruce, jakože se vzdává, příjemné jí to nebylo, ale udržela dekorum. Jako vždy, ostatně... Přitom Armstrong do Buckinghamu ani nechtěl.

Jaký byl kouzelný život královny Alžběty II.?

Video se připravuje ...

V červenci se ještě potuloval po Měsíci, v září už ho po třítýdenní karanténě vyslal prezident Nixon s Buzzem Aldrinem a Michaelem Collinsem na turné po světě. „Nikam nejdu, jsem silně nachlazen, je mi vážně zle,“ sdělil v Londýně v hotelovém pokoji své ženě Janet.

„I kdybych tě měla na balzamovat, do paláce půjdeme, přikázala mi. Chtěla to tam vidět, byla prostě zvědavá,“ vzpomínal později Armstrong. Muž, který byl jako první na Měsíci, se oblékl a vyrazili. Královna je omráčila znalostmi o vesmíru, děti byly nadšené a princ Philip si je pak vzal stranou a jako letec se vyptával. Popíjeli víno, setkání se postupně stalo neformálním.

Jaký byl jídelníček britské královny?

Video se připravuje ...

Když se pak s královnou loučili, nastydlý Armstrong se neudržel a kýchl. Okamžitě se omlouval, ale propukl v záchvat kašle. „Královna překvapeně udělala krok vzad,“ poznamenal v roce 2016 Buzz Aldrin. „Jenomže nebylo to všechno. Mike Collins zase málem spadl ze schodů, jak se snažil neotočit zády ke královně Alžbětě II.“

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (11. 9. 2021)



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.