Královna Alžběta II.: Bojovala se smrtí do posledních sil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Královna Alžběta II.: Bojovala se smrtí do posledních sil!

Královna Alžběta II.
Královna Alžběta II. (Reuters)

Úctyhodných 96 let se dožila královna Alžběta II. Zatímco její manžel, princ Philip (†99), se stáhl do důchodu, ona dál panovala. Až poslední dobou ji vážněji trápilo zdraví – tedy alespoň podle dostupných informací. Palác totiž ne vždy informoval o královniných zdravotních problémech.

Ví se, že roku 2003 podstoupila laparoskopickou operaci obou kolen, o Vánocích 2016 kvůli těžkému nachlazení poprvé po mnoha dekádách nešla na mši, roku 2018 jí odstranili šedý zákal. Až roku 2021 začala chodit s holí, přestala jezdit na koni a denně pít suché martini. I tehdy však odmítla ocenění časopisu Oldie »Starouš roku« se slovy „Jste jen tak staří, jak se cítíte.” V únoru 2022 prodělala covid-19, sice lehčí formu, přesto si ještě v dubnu posteskla, že ji jako všechny nemoc „unavila a vyčerpala“. Tou dobou si také stěžovala, že se špatně pohybuje.

Že je její zdraví podlomené, avizovalo i rozhodnutí vynechat velikonoční bohoslužby v dubnu 2022 či otevírání parlamentu následující měsíc. Naplno ani neoslavila oficiální oslavy svého 70. jubilea, které připadly na červen 2022; účastnila se jen pár akcí, na té hlavní ani nepromluvila, slavnostní koncert před Buckinghamským palácem pak sledovala jen z jeho oken. Nejspíš poslední Alžbětinou akcí na veřejnosti bylo (možná poněkud příznačně) 15. července 2022 otevření hospicu. Pak už se venku neukazovala, vynechala třeba tradiční sledování horalských sportovních her.

Do Skotska na prázdniny odjela, ovšem z hradu Balmoral víceméně nevycházela. V neděli ještě hostila faráře Iaina Greenshieldse. „Byla v dobrém rozmaru - viditelně křehká, ale naprosto při smyslech, pozitivní,“ popsal reverend. O dva dny později, 6. září, královna přijala demisi premiéra Borise Johnsona a vzápětí jmenovala jeho nástupkyni Liz Trussovou. To už byl zřejmě její poslední státnický akt. Další den na radu lékařů odpočívala. Buckinghamský palác 8. září po poledni informoval o zdravotních těžkostech. K večeru už přišla zdrcující zpráva...

Dětství a dospívání Alžběty II. před nástupem na trůn

Video se připravuje ...

V péči osobního lékaře V posledních dnech o Alžbětu pečoval dr. sir Huw Thomas, který ji měl na starosti už od roku 2005. Specializací je gastroenterolog (zažívací trakt), avšak královně a její rodině poskytoval širší péči. Byl mj. u porodu Williamových dětí Charlotte a Louise – a také podepsal úmrtní list prince Philipa 9. dubna 2021. Za oddané služby jej Alžběta povýšila do šlechtického stavu.

Bolestivá cévní nemoc?

Australská lékařka Deb Cohen-Jonesová si na posledních fotografiích všímá tmavé skvrny na královnině ruce: „Vypadá to jako projev periferního cévního onemocnění,“ řekla listu Daily Mail. „Je to porucha průtoku krve, může vést i k selhání srdce, může to být i znamení selhání více orgánů.“ A může působit bolesti či křeče.

V rodinném kruhu, ale nekompletní...

Nejstarší syn Charles v posledních dnech také pobýval ve Skotsku, každé ráno za matkou chodil. Ten poslední den přišla i princezna Anne. Když zprávu o Alžbětině potížích dostali mladší synové Andrew a Edward s vnukem Williamem, rychle u Londýna sedli do letadla a chvátali na sever. Podobně jako Harry v dalším letadle. Panovnici už ale naživu nezastihli... Vévodkyně Kate zůstala doma u Windsoru, kam se nedávno přestěhovali právě kvůli chřadnoucí královně – aby jí byli nablízku. Ten čtvrtek byl první regulérní školní den... A do Skotska neletěla Meghan, která zrovna s manželem Harrym pobývala v Anglii; jen zrušila svůj program.

Scénář následujících dní

Rakev na kolejích, paralyzovaný Londýn a pohřeb v 19. září Druhý den po královnině úmrtí, tedy dnes, vlak převeze rakev do Londýna a na nádraží St. Pancras se shromáždí vláda. Pak bude rakev pokračovat do Buckinghamského paláce. Pátý den po královnině úmrtí půjde procesí s její rakví z Buckinghamského paláce do Westminsterského opatství, kde bude vystavena tři dny. Veřejnosti bude katedrála přístupná 23 hodin denně. Očekává se ohromný nával truchlících (nejen) Britů, představitelé Londýna se obávají, že to paralyzuje dopravu a další služby. Vláda se zatím připraví na státní pohřeb. Ten se ve Westminsterském opatství odehraje desátý den dopoledne, čili v neděli, ale to se státní pohřby údajně nekonají, takže s největší pravděpodobností se tak odehraje v pondělí 19. září. Další smuteční ceremonie se odehraje v kapli svatého Jiří na hradě Windsor a královna bude pohřbena v boční kapli krále Jiřího VI.

Milostný život královny Alžběty II.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
zuzakirsch
10. 9. 2022 • 09:31

Nesmyslný nadpis.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.