Zemřela královna, ať žije král: Jaké Charles zvolil jméno? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zemřela královna, ať žije král: Jaké Charles zvolil jméno?

Nový britský král Charles III.
Nový britský král Charles III. (profimedia.cz)

To, co si většina společnosti jen stěží dokázala představit, se stalo skutečností. Královna Alžběta II. (†96), která nedávno oslavila platinové výročí na britském trůnu, dnes v odpoledních hodinách zemřela. Informaci potvrdila královská rodina na oficiálním twitterovém účtu.

„Královna dnes odpoledne v Balmoralu pokojně zemřela. Král a královna manželka zůstanou dnes večer na Balmoralu a zítra se vrátí do Londýna,“ oznámil světu Buckinghamský palác. Operace London Bridge byla oficiálně zahájena. Jako první se smutnou zprávu dozvěděla britská premiérka Liz Trussová. Informace následně putovala přes ministerstvo zahraničí do 15 států Commonwealthu.

Jaký byl kouzelný život královny Alžběty II.?

Video se připravuje ...

Veřejnoprávní stanice BBC již během dne přerušila pravidelné vysílání, samotní redaktoři dokonce byli oděni v černém. V 18:30 byla v Buckinghamském paláci stažena vlajka na půl žerdi.

O skonu panovnice byl již pochopitelně informován i prezident České republiky Miloš Zeman (77). „Její oddaná služba monarchii, nesmírná pokora a vznešenost zůstane navždy v našich srdcích,“ reagoval na smutnou zprávu.

Na trůn usedne Charles

Spojené království má dnešním dnem nového panovníka, kterým se stal nejstarší syn Alžběty II., princ Charles (73). Jak informoval web Novinky.cz, ještě v průběhu čtvrtka přijme Charles k první audienci premiérku Liz Trussovou. Jaké ponese jméno, již premiérka potvrdila veřejnosti. Léta se spekulovalo nad dvěma jmény – Karel (Charles), nebo Jiří.

Jak bude vypadat korunovace prince Charlese?

Video se připravuje ...

Špatná pověst Karla I. i Karla II. však  prince Charlese od tohoto jména odrazovala. Proto se jako pravděpodobnější jevila možnost, že si zvolí jméno Jiří, tedy jméno svého dědečka a otce královny Alžběty II., jenž zemřel v roce 1952. Už teď je známo, že Spojené království má krále Charlese III. Ke korunovaci ovšem dojde až za několik měsíců.



Přečtěte si
Eva Korotvičková
9. 9. 2022 • 00:52

Prezident to řekl krásně a výstižně.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.