Královna Alžběta II. byla filmovou inspirací: Kdo ji ztvárnil? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Královna Alžběta II. byla filmovou inspirací: Kdo ji ztvárnil?

Královna Alžběta II.
Královna Alžběta II. (Foto Bontonfilm, Bioscop, Lionsgate UK, STX Entertainment, Netflix, Warner Bros., Paramount Pictures, Getty Images, Profimedia.cz, ara)

Byla nepřehlédnutelná po celou dobu své vlády. Jako výrazná osobnost mezi světovými vůdci královna Alžběta II. (†96) zaujala i filmové a televizní tvůrce. Kam ji také obsadili?

Jednoznačně nejvýraznějším filmem posledních let, který dopřál divákům pohled do soukromí Alžběty II., byl snímek s prostým názvem Královna (2006). Uznávaná a i u nás oblíbená herečka Helen Mirrenová (77) v roli Jejího Veličenstva podala mistrný výkon, za nějž byla oceněna Oscarem. Režisér Stephen Frears (81) vzpomínal, jak Mirrenová dokázala ztvárnit vše, co královna představovala. „Jakmile přišla na plac, nalíčená, v kostýmu a už položená do postavy, štáb ztichl a s úctou ji sledoval, jako by to byla skutečná královna,“ řekl. Herečka ztvárnila v New Yorku panovnici i v divadelní hře Audience u královny, jejíž českou verzi uvedlo Národní divadlo s Ivou Janžurovou (81).

1. Královna (2006)

Příběh nejhoršího týdne britské koruny po náhlé smrti princezny Diany. Bezprostředně po něm se zdrženlivá a konzervativní královna navíc ocitá v rozporu s novým premiérem, moderním Tonym Blairem (Michael Sheen, 53).

2. Bláznivá dovolená v Evropě (1985)

Komedie o krušném životě pod ochrannými křídly snaživého smolaře Clarka Griswolda (Chevy Chase, 78), který manželku Ellen (Beverly D‘Angelová, 70) a děti Rustyho a Audrey žene na další dovolenou, tentokrát do Evropy, na trasu Londýn – Paříž – Řím. 

3. Bláznivá střela (1988)

Poručík Frank Drebin (Leslie Nielsen, †84) jako detektiv z vyšetřovací jednotky losangeleské policie je na stopě spiknutí vlivného podnikatele, jehož cílem je atentát na královnu Alžbětu II. během návštěvy Los Angeles. 

4. Austin Powers – Goldmember (2002)

Neodolatelný lamač ženských srdcí Austin Powers (Mike Myers, 59) ve svém třetím příběhu opět bojuje s Doktorem Evilem, který si pro své zákeřné plány našel silného společníka, Goldmembera. 

5. Králova řeč (2010)

Budoucí královna teprve jako dívenka v oscarovém snímku, v němž se po smrti krále Jiřího V. a abdikaci Eduarda VIII. stává králem Jiřím VI. její otec Bertie (Colin Firth, 62), trpící vadou řeči. Jeho choť Alžběta (Helena Bonham Carterová, 56) jej přivádí k terapeutovi Lionelovi Logueovi (Geoffrey Rush, 71). 

James Bond a královna Alžběta II.: Pro olympiádu v Londýně roku 2012 vznikl krátký film, v němž Daniel Craig jako James Bond vyzvedává královnu Alžbětu II.

Video se připravuje ...

6. Psí veličenstvo (2019)

V animáku je Rex nejen to nejšťastnější štěně v celém království. Po příchodu do Buckinghamského paláce se stává miláčkem královny. Jenže nic netrvá věčně. Corgiho čeká dobrodružná cesta, během které objeví své pravé já, a hlavně pozná sílu lásky a přátelství. 

7. 2012 (2009)

Sotva pár záběrů v katastrofickém snímku Rolanda Emmericha (66) o konci světa v ukázalo, jak svět dokázal královnu identifikovat během vteřiny jen z detailů. Třeba podle kostýmků či milovaných pejsků corgiů.

8. Královská noc (2015)

Je 8. května 1945 a svět oslavuje konec války. Dvě mladé dívky mají příležitost si poprvé vyrazit ven. Problém je, že jejich domovem je Buckinghamský palác a teenagerky jsou princezna Margaret a budoucí královna Alžběta II. (Sarah Gadonová, 35). 

9. James Bond (1962-2021)

Agenta Jejího Veličenstva s povolením zabíjet představil jeho autor Ian Fleming (†56) v roce 1952, ve filmu se Bond poprvé objevil roku 1962. Na plátně byla Alžběta II. neviděná, ač zmiňovaná. Sama se pak stala »Bond girl« ve videu k zahájení olympiády v roce 2012. 

10. Spencer (2021)

Ne právě lichotivě královnu vylíčil snímek o několika dnech vánočních svátků prožívaných duševně rozvrácenou princeznou Dianou (Kristen Stewartová, 32) s královskou rodinou na panství Sandringham. Její Veličenstvo zde ztvárnila Stella Gonetová (62). 

+1 Koruna (seriál, 2016-2022)

Výjimečný seriálový hit, ověnčený sedmi Zlatými glóby, sleduje politické soupeření a osobní životy za vlády královny Alžběty II. a události, které určovaly dějiny druhé poloviny 20. století. Vladařku postupně ztvárnily v různých obdobích Claire Foyová (38), Olivia Colmanová (48) a Imelda Stauntonová (66), již poprvé uvidíme letos v listopadu. 

50 let dvojnicí

Vůbec nejčastěji královnu hrála Jeannette Charlesová (94). Ve více než desítce filmů, při různých společenských událostech, v televizních pořadech, soutěžích i reklamách. „Bude mi to opravdu chybět,“ řekla, když musela kvůli artritidě v roce 2014 skončit. Jako dvojnice Alžběty II. prožila neuvěřitelných 50 let! + foto: Královna ve filmu 12 BOX Charlesová

Víte, že...

...skutečná vladařka snímek Královna a seriál Koruna sledovala a poměrně chválila, i když vždy dodávala, že jde o fikci a realita byla jiná? Z úcty k zesnulé královně tvůrci seriálu Koruna nyní na čas pozastavili natáčení závěrečné řady...

Koruna (2016-2022): Seriál sleduje politické soupeření a osobní životy za vlády královny Alžběty II. a události, které určovaly dějiny druhé poloviny 20. století. • Upoutávka 3. a 4. řady.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.