Rakev s tělem Alžběty II. opustila Skotsko: Poslední cesta domů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Rakev s tělem Alžběty II. opustila Skotsko: Poslední cesta domů!

Rozloučení se zbožňovanou panovnicí.
Rozloučení se zbožňovanou panovnicí.  (profimedia.cz)

Až do večerních hodin se mohli návštěvníci katedrály svatého Jiljí v Edinburghu poklonit zesnulé královně Alžbětě (†96). V 18 hodin ale započala její poslední cesta domů, do Londýna. Tam měla dorazit po osmé hodině večerní, po uzávěrce vydání. Z vojenského letiště zamířila rakev rovnou do Buckinghamského paláce, kde mělo dojít k rozloučení v úzkém kruhu rodinném...

Z domovského Buckinghamu bude rakev dnes po třídě The Mall a kolbišti Whitehallského paláce na dělostřelecké lafetě tažené královským koňským spřežením přemístěna do Westminsterského paláce, kde setrvá až do pondělních ranních hodin, tedy až do doby těsně před pohřbem, který je naplánovaný na poledne našeho času.

Hodina dějepichu 30: Královna Alžběta II. měla vášnivý vztah. Do prince Philipa se zamilovala už ve 13 letech

Video se připravuje ...

V Londýně se přitom se už nyní tvoří fronty zájemců, kteří se chtějí naposledy poklonit královně, někteří z nich kempují na místě už několik dní. Policie odhaduje, že k rakvi se budou chtít dostavit až tři miliony občanů, max. kapacita paláce ale pojme zhruba jen 350 tisíc... Úřady varují, že je třeba připravit se na rozsáhlé fronty, běžná čekající doba bude činit 17 až 35 hodin!

James Bond a královna Alžběta II.: Pro olympiádu v Londýně roku 2012 vznikl krátký film, v němž Daniel Craig jako James Bond vyzvedává královnu Alžbětu II.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.