Královnu Alžbětu II. vyprovodil král Karel: Milionový dav kolem rakve | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Zesnulou maminku vyprovodil král Karel: Milionový dav kolem rakve

Skotské rozloučení s královnou Alžbětou
Skotské rozloučení s královnou Alžbětou (ČTK / AP / Owen Humphreys)

Hektický den absolvoval včera britský král Karel III. (73). Dopoledne poprvé ze své nové funkce promluvil v Parlamentu, aby brzy nato i s chotí Camillou (74) odletěli do Edinburghu, kde se účastnili smutečního procesí.

Ze zámku Holyrood až ke katedrále svatého Jiljí tam totiž vede takzvaná Královská míle, po které byla odvezena rakev s tělem zesnulé panovnice Alžběty II. (†96). A Karel jakožto správný syn byl i se svými sourozenci součástí smutečního pochodu. Maminku zkrátka nemohli nechat o samotě... Trasa dlouhá zhruba 1,8 kilometru v ulicích Starého Města, během které průchod kráčel špalírem, v němž se podle odhadů mačkalo více než milion lidí, končila před již zmíněnou katedrálou, kde se následujících 24 hodin mohou královně poklonit tamní občané a návštěvníci.

Milostný život královny Alžběty II.

Video se připravuje ...

Ještě včera večer se na místě konala vigilie pro členy královské rodiny. A jaký je další postup? Dnes bude rakev naložena do letadla, kterým se dopraví na londýnské vojenské letiště Northolt. Odtud už zamíří do Buckinghamského paláce na soukromé rozloučení se členy královské rodiny. Následně bude uzavřena rakev vystavena ve Westminsterském sále v budově Parlamentu. Zahalena bude do britské vlajky, chybět na ní nebudou britská imperiální koruna, koule a žezlo.

Módní styl královny Alžběty II.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.