První obrázek mincí s podobiznou Karla III.: Vlevo hleď! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

První obrázek mincí s podobiznou Karla III.: Vlevo hleď!

Británii čekají velké změny... výhledově.
Británii čekají velké změny... výhledově. (Archiv)

Britská královská mincovna zveřejnila první návrhy nové padesátipencové a pětilibrové mince s podobiznou krále Karla III. (73). Ty začnou být součástí oběhu už od nadcházejícího týdne.

„Očekáváme, že plně se mezi zákazníky rozšíří do prosince,“ dodává obchodní ředitelka mincovny Nicola Howellová.Podobiznu, kterou osobně odsouhlasil Karel III., obstaral sochař Martin Jennings. Portrét byl vytvořen podle fotografie krále a byl inspirován ikonickými podobiznami, které po staletí zdobily britské mince,“ vysvětluje svůj koncept.

Na zdraví našich chotí a milovaných žen aneb Příběhy královských milenek

Video se připravuje ...

Na mincích se Karel podle tradice, kterou zavedl jeho předchůdce ze 17. století Karel II. (†54), dívá opačným směrem než Alžběta II. (†96) na současných mincích, král tedy hledí doleva. Obrázek nového panovníka lemuje podle tradice nápis v latině »Král Karel III. z Boží milosti, obránce víry«.

Nejslavnější královské rozvody

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Věra Věra
1. 10. 2022 • 21:15

Nevím proč ho u nás stále oslovují Karel? Přeci se jmenuje Charles lll. Má toto jméno i na mincích. Proč máme potřebu cizí národnosti POČEŠŤOVAT?? Také by se mi nelíbilo kdyby mi v jiné zemi říkali jiným jménem.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.